Am avut un accident de circulatie in urma caruia am fost condamnat la 1 an cu suspendare.Ca pedeapsa accesorie am primit interzicerea dreptului de a conduce autovehicule pe perioada executari pedepsei principale.In sentinta mai am si urmatorul paragraf:In baza art.71 al 5c.p,suspenda executarea pedepsei accesorii (dreptul de a conduce vehicule),pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.Intrebarea mea este:pedeapsa accesorie in accest caz (dreptul de a conduce autovehicule) nu este si ea suspendata?Se mai poate anula dreptul de a conduce in acest caz? multumesc.
dreptul de a conduce se anuleaza in baza condamnarii penale, nu are nici o legatura cu pedeapsa accesorie aplicata.
OUG 195 prevede ca permisul este anulat in cazul unei condamnari penale ptr una dintre infractiunile enumerate.
puteti obtine un nou permis dupa trecerea a 1 an de la data raminerii definitive a sentintei.
Daca sunteti condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru o infractiune privind regimul rutier permisul de conducere se anuleaza.
Parerea mea este ca ati fost condamnat la o pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere,iar ceea ce spuneti dvstra cu interzicerea dreptului de a conduce este o obligatie impusa prin hotararea de condamnare conf.art.86^3 alin.(3)lit.e)c.p. nu o pedepsa accesorie.
Pedeapsa accesorie constă în interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64.
ART. 64
Interzicerea unor drepturi
Pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:
a) dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;
b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;
#M23
c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii;
#B
d) drepturile părinteşti;
e) dreptul de a fi tutore sau curator.
Interzicerea drepturilor prevăzute la lit. b) nu se poate pronunţa decât pe lângă interzicerea drepturilor prevăzute la lit. a), afară de cazul când legea dispune altfel.