avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adaugare clauza cu privire la formarea profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adaugare clauza cu privire la formarea profesionala

Va rog sa ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:
La societatea la care lucrez, dorim sa adaugam in contractul individual de munca o clauza cu privire la formarea profesionala a salariatului si anume salariatul va fi format profesional timp de 3 luni de la angajare, iar angajatorul se obliga sa suporte contravaloarea cheltuielilor, cu conditia ca salariatul sa lucreze timp de 3 ani in cadrul societatii.
Daca in aceasta perioada salariatul isi inceteaza activitatea din motive imputabile acestuia sau doreste sa plece, societatea fiind indreptita sa ceara cheltuielile cu formarea profesionala, proportional cu perioada nelucrata.
Formarea profesionala se realizeaza prin delegarea salariatului la puncte de lucru din localitate sau in alte localitatii, acesta fiind pregatit cu privire la activitatile pe care trebuie sa le desfasoare in functia pe care o ocupa,.
Mentionez ca aceasta formare profesionala (stagiu de pregatire) este necesara deoarece functia pe care o ocupa presupune multa responsabilitate si lucrul cu multi bani si valori.
In toata aceasta perioada salariatul se formeaza profesional, si primeste salariu .
Ma intereseaza daca salariul si cheltuielile efectuate cu delegarea salariatului pot fi trecute la cheltuieli cu formarea profesionala?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Flaviusela , utilizator 16:47, 12 Iunie 2011
Cheltuieli pentru formarea profesionala reprezinta cheltuielile efectuate pentru calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea salariatului.
Salariul si cheltuielile de delegare nu intra in aceasta categorie de cheltuieli.
Va rog sa-mi dati si temeiul legal.
Multumesc!
Art.159 alin.2 C.mun. : Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

Art.44 alin.2 C.mun. : Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Da, Codul muncii precizeaza clar,, pentru munca prestata'', dar acel salariat nu presteaza munca in folosul societatii, ci face un stagiu de pregatire, urmand ca dupa 3 luni sa inceapa sa lucreze si sa-si desfasoare activitatea conform fisei postului. In aceasta perioada invata de la sefa punctului de lucru iar actele facute de acel salariat sunt verificate si semnate de sefa punctului de lucru!!!
Primeste salariu nu pt. munca prestata, ci pentru ca invata.
Art. 197 C.mun.
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala......... r0nn r0nn Buna ziua, Acum 9 luni de zile m-am angajat la o firma, aceasta firma m-a trimis la un stagiu de pregatire in afara tarii. Stagiu de pregatire a durat 15 ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)