Buna ziua,
Am o nelamurire in legatura cu determinarea bazei de calcul a indemnizatiei de somaj pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare la somaj in cazul in care am luni in care am fost in concediu medical pre/post natal, cele 128 de zile in care am baza de calcul 0. Concret: In perioada dec.2008-apr.2009 am fost in conc.med. de sarcina si lauzie.
In perioada mai. 2009 -mar.2011 am beneficiat de indemniz. de crestere copilului.
Intre timp in aug. 2009 mi-a expirat contractul de munca care a fost pe perioada determinata.
Acum din martie 2011 sunt somera si mi se pare ca nu s-a calculat bine baza de calcul conform adeverintei pe cele 12 luni . Doamna de la somaj sustine ca adeverinta nu corespunde cu ceea ce a fost validat in baza de date (nu avea datele pe calc. din cauza ca am fost angajata in alt judet) si a fost cam suparata cand i-am spus sa verifice dosarul deoarece calculele lor nu corespund cu calc.mele.
Intrebarea mea este daca la stabilirea mediei bazei de calcul pe ultimele 12 luni inainte de a incetarea/suspendarea contr.munca se iau in considerare si lunile in care baza de calcul este 0? .... In cazul meu daca am avut 1980 baza de calcul pe 12 luni apoi am intrat 4 luni in CM sarcina si lauzie (adica am avut BC 0) ar fi o nedreptate sa se ia doar 8 x 1980 + 4 x 0, deoarece asa se pare ca au calculat.
1. Din Legea 76/2002: Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
2. Pe perioada concediului de maternitate (cele 126 de zile) si a CCC pana la 2 ani CIM a fost suspendat asa ca aceste luni nu sunt luate in calcul.
3. In aceasta situatie se vor lua in calcul 12 luni de dinainte de intrarea in concediu de maternitate si apoi in CCC (asa se va completa si adeverinta tip pentru Somaj).
Va multumesc mult pt raspuns.
Mi s-a spus la ghiseu ca nu are importanta ce sume sunt in adeverinta , oricum sa iau sumele care le au in baza de date, si ca sa fiu linistita ca e bine calculata pentru ca aproape niciodata nu corespunde adeverinta cu ce au pe calculator. A fost cam suparata ca o acuz ca nu e bine calculata. Cand o sa obtin o decizie sa vad ce baza de calcul s-a luat voi scrie pe forum, dar ma tem ca nu o sa imi dea decizia sau o sa se supere.
1. Persoana de la ghiseu nu ar trebui sa se supere pentru ca este platita de noi toti sa fie amabila si si competenta sa ne raspunda la intrebari.
2. Daca nu se iau sumele din adeverinta atunci sa spuna sa nu le mai eliberam.
3. Puteti sa cereti in scris sa va spuna cum calculeaza indemnizatia de somaj, este dreptul dvs.