avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - impartire datorii si bunuri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - impartire datorii si bunuri

Buna ziua,

Va rog sa-mi raspundeti si mie va rog la urmatoarea speta:

sotia fratelui meu doreste sa divorteze. am inteles ca deja a depus actele de divort. Fratele meu nu a fost instiintat pe cale legala deocamdata. Exista si un copil de 2 ani. In timpul casatoriei s-a achizitionat un credit de nevoi personale fara ipoteca pe numele sotiei fara ca sotul sa fie nici macar codebitor. Cu o parte din acesti bani s-a achizitionat o masina. Sotia doreste acum ca sotul sa o despagubeasca cu ratele platite pana acum ( rate platite din veniturile familiei) si doreste sa preia sotul creditul si sa pastreze masina. Fratele meu doreste sa vanda aceasta masina si sa-i dea si ei jumatate din bani. Se poate face acest lucru? Cat de corecte sunt cererile sotiei?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sorana_sabau , utilizator 08:40, 14 Iunie 2011
Fiti linistita ca fratele dvs. va fi legal citat cand va fi cazul. Partajul va putea avea loc ca cerere accesorie cereri de divort (existand un copil divortul se va face doar in instanta).
Parerea mea formata in baza celor scrise de dvs. este ca niciunul nu trebuie sa-l despagubeasca pe celalalt de ratele achitate pana in prezent. Masina se poate vinde, iar suma incasata se poate folosi pentru achiatrea totala sau partiala a creditului, suma ramasa dupa achitarea creditului impartindu-se celor 2, respectiv suma ramasa de achitat in cazul neacoperii valorii creditului prin vanzarea bunului revine fiecaruia în proportie de 50%.
Oricum fratele dvs. nu poate beneficia de jumatate din valoarea masinii fara sa contribuie la achitarea in proportie de 50% a creditului ramas.
O alta varianta ar fi atribuirea masinii unei parti, iar cealalta parte sa o despagubeasca cu jumatate din valoarea creditului ramas de achitat.
Va multumesc. El a gasit pe cineva care vrea sa cumpere aceasta masina...ce va trebui sa faca in mod legal cu banii apoi ca nu cumva sotia sa aibe alte pretentii financiare dupa pronuntarea divortului? Se poate vinde masina fara acordul ei?
Fiti linistita ca fratele dvs. va fi legal citat cand va fi cazul. Partajul va putea avea loc ca cerere accesorie cereri de divort (existand un copil divortul se va face doar in instanta).





sau la mediere, atat divortul cat si partajul
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
Catalin Burcea - Birou de Mediator, Mediator
Toate activele si pasivele se impart intre cele doua parti.
Da poate sa vândă masina fără acordul soţiei, deoarece este bun mobil şi există o prezumţie că soţul care vinde are mandatul tacit al celuilalt soţ(soţie în cazul de faţa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vindere bunuri inainte de partaj ContSters49480 ContSters49480 Buna ziua. Dupa aproape doi ani, am divortat de sotie, cu acte in regula. Urmeaza partea urata, si anume, partajul. Am o speta: Masina cumparata in timpul ... (vezi toată discuția)
Partaj locuinta achizitionata prin credit ipotecar dodo2003 dodo2003 Buna ziua, Un bun prieten a divortat si urmeaza partajul. Obiectul partajului il face si o casa de locuit achizitionata prin credit ipotecar in care ... (vezi toată discuția)
Divort prin acord, impartirea bunurilor stefanbalan stefanbalan Buna ziua, Eu si sotia am hotarat sa divortam. Detinem impreuna, in proportie 50%-50%, o garsoniera, achizitionata in 2006 inainte de casatorie si o masina ... (vezi toată discuția)