avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rolul grefierului intrun proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rolul grefierului intrun proces

buna seara,
am si eu o intrebare daca se poate:rolul grefierului intr-un proces este de a scrie absolut tot ce se discuta in sedinta respectiva sau judecatorul ii spune expres ce sa consemneze?
daca apare unele greseli intr-o incheiere cine se face raspunzator?
Cel mai recent răspuns: TDorina , utilizator 22:51, 11 Iunie 2011
Asa credeam si eu ca grefierul are misiunea sa scrie tot ce se vorbeste in sedinta , insa mai nou , am vazut ca scrie doar ceea ce-i dicteaza judecatorul , uneori exprimandu-si parerea proprie unde nu ai cum sa intervii sa corectezi ca imediat esti amenintat cu evacuarea din sala . Daca apare o greseala in sentinte ? Nu raspunde nimeni , tot acel cu paguba e si cu pacatul , trebuie de umblat pe la usile tuturor ca sa rezolvi ceea ce au gresit altii , sa prinzi termene de judecata unde sa ti se rezlve problemele ... Eu vorbesc din propria mea experienta , o greseala in sentinta de divort , m-a costat sa nu pot preschimba 4 luni o carte de identitate , iar toata lumea de la presedinte la grefier a considerat acea greseala ca si cum ar fi normala si fireasca . Nu am putut cere socoteala nimanui .
Corect. Grefierul mai face uneori si " omisiuni" cu buna stiinta care au repercursiuni mai tarziu.
de obicei judecatorul are incredere in grefier si nu mai citeste procesul verbal incheiat in caietul de sedinta. Asa ca dupa aceea daca vrei sa faci ceva, nimeni nu mai recunoaste. Facand plangere nu se prea rezolva nimic.
Grefierul consemneaza cererile importante din timpul sedinteti si sustinetrile partilor. Nu poate consemna cuvand cu cuvant tot ce se vorbeste . uneoriu judecatorul ii dicteaza ce sa scrie pentru a fi sigur ca s-a consemnat . Daca considerati ca nu s-a mentionat o sustinere din sedinta anterioara puteti solicita rectificarea incheierii si se vor verifica mentiunile din caietul grefierului . Daca nu s-au mentionat , le reluati .
Depinde de situatie.
Nu poti de ex. sa soliciti expert parte la urmatorul termen, atata timp cat grefiera a omis sa-l mentioneze in caiet.
Dupa aceea nimeni nu a mai recunoscut ca instanta a admis expert parte. Corb la corb nu-si scoate ochii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"greseala " grefierei carmen_rusu carmen_rusu Am un proces pe rol. Instanta a dispus in sedinta publica efectuarea unei expertize [b]extrajudiciare[/b][u] pentru o latura a expertizei care nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Caietul grefierului - este public??? MIXAM MIXAM Va supun atentiei urmatoarea problema : 1. Intr-un dosar de la tribunal am solicitat sa consult si sa fac copie dupa caietul grefierului pentru o anumita ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata-actiune admisibila PAS22 PAS22 Sentinta civila Actiune respinsa ca tardiv formulata. In considerente si in dispozitiv instanta ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata, desi la ... (vezi toată discuția)