avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

Buna ziua,

Sunt utilizator nou, de aceea, daca abordez un subiect ce s-a mai tratat va rog sa ma scuzati.

Tatal meu a decedat in urma cu 2 luni.
Am ramas eu, mama, sora si fratele meu, toti majori si cu familii.
Mama si tata aveau impreuna un apartament. Masina era pe numele tatalui.
In plus, tata a mostenit de la mama lui (dezbatere facuta anul trecut) o casa la tara si niste pamant.
Noi, cei trei copii, vrem ca totul sa revina mamei (de fapt vrem sa vindem casa de la tara, masina si terenul, iar banii sa ii foloseasca mama pentru a se putea intretine)

Intrebarea este: putem supune dezbaterii doar masina , casa de la tara si pamantul, pentru ca mama mea sa devina mostenitor cu dreptul de a le vinde? E obligatoriu sa supunem dezbaterii si apartamentul? Acesta nu va fi instrainat cat e mama in viata, de aceea consideram ca nu e necesar sa platim taxe de mostenire de doua ori pentru el (o data acum si o data cand mama nu va mai fi).

O parere proprie: in cazul sotilor care sunt impreuna de o viata, la prima casatorie, fara copii prin alte curti, consider ca legea ar trebui sa ii atribuie automat sotului ramas in viata tot ceea ce au dobandit impreuna sau au mostenit in timpul vietii ambii soti, fara cheltuieli suplimentare.
Dupa parerea mea, copiii nu trebuie sa aiba pretentie la avutia parintilor pentru ca ei au facut-o, se vor bucura de ea cand parintii nu vor mai fi. De asemenea, sotul ramas in viata trece cu greu peste pierderea celui de langa el si mai trebuie sa dea si o avere pentru a fi posesor al lucrurilor pe care de fapt le-au facut impreuna. Poate o lege viitoare va lua in seama si aceste aspecte.

Va multumesc anticipat pentru raspunsul la intrebarea mea.

Gina
Nu ne suparam. E un punct de vedere. Dar sa stiti ca legea e buna sau rea si in functie de punctul de vedere din care o privim.
Casatoria parintilor dvs. a durat intradevar pana ce ... moartea i-a despartit.

Dar ce ne facem cu aceia pe care ... amanta i-a despartit, a devenit nevasta si a mai facut si un plod.
Vi s-ar parea firesc ca un eventual copil din prima casatorie sa fie privat de dreptul la mostenire al tatalui sau numai pentru ca acesta avea la moartea sa o alta nevasta, parinte la randul sau? Nu vi se pare ca un astfel de copil ar fi indreptatit sa conteste (cum spuneti dvs) ca ceea ce ramane in urma unuia dintre parinti nu trebuie sa ramana numai celei care avea calitatea de sot supravietuitor la data mortii parintelui sau?

Asta e legea. Ea are caracter de generalitate. Nu poate sa reglementeze fiecare caz in parte. Trebuie sa "gandeasca" la modul general.

In cazul dvs., daca exista intelegere, puteti sa dati fiecare declaratie de renuntare (desi nu as sfatui pe nimeni sa faca asta inainte de a cunoaste toate implicatiile) iar mama o declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni.
Dupa asta, certificatul de mostenitor se poate elibera si pe unul din bunuri, iar apoi se pot face certificate de mostenitor suplimentar in care sa fie incluse si altele (pe parcursul celor 2 ani de scutire de impozit, daca nu cumva legiuitorului o sa-i treaca prin cap ca 2 ani sunt prea multi ... si atunci, ceea ce vreti ca acum sa fie ieftin s-ar putea sa va coste foarte scump).
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale sorisso2005 sorisso2005 Buna ziua, Am cateva intrebari legate de succesiune. Mama a decedat in 2007 iar succesiunea dupa mama am facut-o acum in 2012. Succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune dupa decesul parintilor cristiruta cristiruta Buna ziua. De doua saptamani a decedat mama mea cu care locuiam impreuna in apartamentul ei. Tatal meu a decedat in urma cu 12 ani si nu s-a facut succesiune ... (vezi toată discuția)