avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cumpararea apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cumpararea apartament

Buna ziua,

Sunt in curs de a achizitiona un apartament aflat in constructie. Persoana care construieste blocul (6 etaje + mansarda) este persoana fizica. Vinde o parte din apartamente pentru a-si finanta constructia, in rest in aprtamentele ramase isi muta mama, fratele, etc.

Am facut antecontract si am platit 60% din apartament in cursul anului trecut, inainte de modificarea codului fiscal.
Trebuie sa platesc TVA la cumpararea apartamentului? Stiu ca legea e interpretabila si nu sunt aparute normele metodologice de aplicare, e un subiect destul de controversat. Ce sanse am?
Daca era valabila chestia cu TVA-ul probabil ca si pretul era altul. Practic acel antecontract inseamna pentru mine documentul prin care cumpar apartamentul, deci anul trecut, pentru ca de fapt acest antecontract se vrea a fi un contract cu plata in rate: platesc ratele intai si apoi primesc produsul.

Nu stiu, nu am luat in calculul initial si cei 19% din valoarea apartamentului care nu sunt din drum!
Pe de alta parte, e o tranzactie intre persoane fizice...tot asa se paote sa vand cateva masini intr-un an (caracter de continuitate) si atunci clientul ar plati TVA?

Multumesc pentru raspuns,

Gina
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 08:53, 4 Octombrie 2008
Cherie a scris:

Buna ziua,

Sunt in curs de a achizitiona un apartament aflat in constructie. Persoana care construieste blocul (6 etaje + mansarda) este persoana fizica. Vinde o parte din apartamente pentru a-si finanta constructia, in rest in aprtamentele ramase isi muta mama, fratele, etc.

Am facut antecontract si am platit 60% din apartament in cursul anului trecut, inainte de modificarea codului fiscal.
Trebuie sa platesc TVA la cumpararea apartamentului? Stiu ca legea e interpretabila si nu sunt aparute normele metodologice de aplicare, e un subiect destul de controversat. Ce sanse am?
Daca era valabila chestia cu TVA-ul probabil ca si pretul era altul. Practic acel antecontract inseamna pentru mine documentul prin care cumpar apartamentul, deci anul trecut, pentru ca de fapt acest antecontract se vrea a fi un contract cu plata in rate: platesc ratele intai si apoi primesc produsul.

Nu stiu, nu am luat in calculul initial si cei 19% din valoarea apartamentului care nu sunt din drum!
Pe de alta parte, e o tranzactie intre persoane fizice...tot asa se paote sa vand cateva masini intr-un an (caracter de continuitate) si atunci clientul ar plati TVA?

Multumesc pentru raspuns,

Gina

Platiti TVA la apatament.
Pentru masini - cum faceti achizitionarea acestora? PF - PJ ?
Nu stiu, nu sunt foarte lamurita si din cate am mai citit, e o problema destul de controversata.
In primul rand, in cazul meu, persoana fiind PF a cumparat toate materialele si tot ceea ce i-a trebuit pentru constructie achitand si tva-ul. Nu e dubla taxare?

Apoi.... poti face (ca si pers fizica) o constructie mai mare ca sa te folosesti de spatiile de acolo pentru diverse activitati, dar vinzi o parte din constructie pentru ca nu o mai poti finanta in totalitate.

Nu stiu, e delicat, am citit si mesajele altora care sunt in situatie similara, pe mine nu m-a notificat nimeni ca tb sa platesc TVA (inca) si sunt la faza la care vreau sa fac credit si trebuie sa stiu cat sa imprumut.

Asta e problema in tara noastra, de aceea se plang investitorii, ca se schimba legile si nu poti sa faci planuri de azi pentru maine...

Chestia cu masinile era ca si exemplu, poti fi PF, ai mai multe masini si decizi ca le vinzi (nu mai ai bani sa le intretii, iti dispar din familie posesorii de permis, nu stiu, exemple de motive putem gasi o mie). Nu platesti TVA.
Caz concret: locuiam in alta localitate, ne-am cumparat biciclete toti trei (eu, sotul, baiatul) si a venit peste noapte mutarea la Bucuresti, am decis in scurt timp sa vindem apartamentul din provincie si cu bicicletele ce sa facem? Unu: nu mai avem timpul liber pe care il aveam, doi: nu avem spatiu sa le depozitam unde stam acum, stam cu chirie. Deci: le-am vandut. Pe toate trei. Vom cumpara altele cand vom aaea casa noastra, am spus. Deci, exista situatii cand iei aceasta decizie. Am dat ex. cu masinila pt ca la biciclete nu faci acte, nu intereseaza pe nimeni cu cat le vinzi.

Asta e...om plati si TVA, daca o fi obligatoriu...desi la ceva ce practic am platit anul trecut, cand nu era legea asta nu stiu de ce trebuie sa platesc....dar, dupa cum spun unii, asa e in an electoral: ca sa ii multumeasca si sa ii impresioneze pe unii, trebuie sa ia de la altii, ca de la ei nu dau nimic!

Gina
Ca sa nu reluam intreaga discutie (aspect de altfel interzis de regulamentul forumului) va recomand urmatoarele discutii:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...

Exemplul dvs cu masinile nu e deloc relevant, din vanzarea unor masini nu se castiga cat la imobile, asta e scopul reglementarii actuale. In plus, nu stiu de unde exista ideea ca nu au aparut normele de aplicare Codul fiscal are norme de aplicare ce contin prevederi inclusiv pt TVA.
Ca sa intaraesc ce a spus Andreea, unei masini in timp ii scade valoarea, pe cand unui imobil ii creste valoarea.
Va multumesc pt toate raspunsurile.
Vorba lui Badea:'Traim in Romania....'
Om plati si TVA, noi, miritorii de rand asta facem, platim, nu avem mitile suficient de perverse pt a ne gandi ca ....daca se schimba codul fiscal, ce ne mai aduce anul ce vine...etc.
Apropo, pe acelasi principiu, nu s-ar putea modifica din nou codul fiscal de la 1 ian si sa se revina la ce a fost?
Cred ca nu....

Inca o data multumiri, am citit si discutiile indicate de dvs.

O seara buna

Alte discuții în legătură

Tva la apartament nou edd edd Buna ziua, Un subiect pe care s-a mai scris, dar vreau un raspuns cat mai actual: am un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament intr-un bloc nou ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactie apartament adrianbunescu adrianbunescu Salutare, Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)