Nu stiu, nu sunt foarte lamurita si din cate am mai citit, e o problema destul de controversata.
In primul rand, in cazul meu, persoana fiind PF a cumparat toate materialele si tot ceea ce i-a trebuit pentru constructie achitand si tva-ul. Nu e dubla taxare?
Apoi.... poti face (ca si pers fizica) o constructie mai mare ca sa te folosesti de spatiile de acolo pentru diverse activitati, dar vinzi o parte din constructie pentru ca nu o mai poti finanta in totalitate.
Nu stiu, e delicat, am citit si mesajele altora care sunt in situatie similara, pe mine nu m-a notificat nimeni ca tb sa platesc TVA (inca) si sunt la faza la care vreau sa fac credit si trebuie sa stiu cat sa imprumut.
Asta e problema in tara noastra, de aceea se plang investitorii, ca se schimba legile si nu poti sa faci planuri de azi pentru maine...
Chestia cu masinile era ca si exemplu, poti fi PF, ai mai multe masini si decizi ca le vinzi (nu mai ai bani sa le intretii, iti dispar din familie posesorii de permis, nu stiu, exemple de motive putem gasi o mie). Nu platesti TVA.
Caz concret: locuiam in alta localitate, ne-am cumparat biciclete toti trei (eu, sotul, baiatul) si a venit peste noapte mutarea la Bucuresti, am decis in scurt timp sa vindem apartamentul din provincie si cu bicicletele ce sa facem? Unu: nu mai avem timpul liber pe care il aveam, doi: nu avem spatiu sa le depozitam unde stam acum, stam cu chirie. Deci: le-am vandut. Pe toate trei. Vom cumpara altele cand vom aaea casa noastra, am spus. Deci, exista situatii cand iei aceasta decizie. Am dat ex. cu masinila pt ca la biciclete nu faci acte, nu intereseaza pe nimeni cu cat le vinzi.
Asta e...om plati si TVA, daca o fi obligatoriu...desi la ceva ce practic am platit anul trecut, cand nu era legea asta nu stiu de ce trebuie sa platesc....dar, dupa cum spun unii, asa e in an electoral: ca sa ii multumeasca si sa ii impresioneze pe unii, trebuie sa ia de la altii, ca de la ei nu dau nimic!
Gina
Va multumesc pt toate raspunsurile.
Vorba lui Badea:'Traim in Romania....'
Om plati si TVA, noi, miritorii de rand asta facem, platim, nu avem mitile suficient de perverse pt a ne gandi ca ....daca se schimba codul fiscal, ce ne mai aduce anul ce vine...etc.
Apropo, pe acelasi principiu, nu s-ar putea modifica din nou codul fiscal de la 1 ian si sa se revina la ce a fost?
Cred ca nu....
Inca o data multumiri, am citit si discutiile indicate de dvs.
O seara buna