Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →
Buna ziua,
Sunt in curs de a achizitiona un apartament aflat in constructie. Persoana care construieste blocul (6 etaje + mansarda) este persoana fizica. Vinde o parte din apartamente pentru a-si finanta constructia, in rest in aprtamentele ramase isi muta mama, fratele, etc.
Am facut antecontract si am platit 60% din apartament in cursul anului trecut, inainte de modificarea codului fiscal.
Trebuie sa platesc TVA la cumpararea apartamentului? Stiu ca legea e interpretabila si nu sunt aparute normele metodologice de aplicare, e un subiect destul de controversat. Ce sanse am?
Daca era valabila chestia cu TVA-ul probabil ca si pretul era altul. Practic acel antecontract inseamna pentru mine documentul prin care cumpar apartamentul, deci anul trecut, pentru ca de fapt acest antecontract se vrea a fi un contract cu plata in rate: platesc ratele intai si apoi primesc produsul.
Nu stiu, nu am luat in calculul initial si cei 19% din valoarea apartamentului care nu sunt din drum!
Pe de alta parte, e o tranzactie intre persoane fizice...tot asa se paote sa vand cateva masini intr-un an (caracter de continuitate) si atunci clientul ar plati TVA?
Multumesc pentru raspuns,
Gina