avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA tranzactie apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA tranzactie apartament

Salutare,

Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data (pana la incheierea contractului V-C pentru imobilul nou). Nelamuririle mele:
- plătesc taxa pentru imobilul vechi?
- pierd dreptul de TVA 5% pentru imobilul nou in momentul in care intru in posesia celui vechi?

Multumesc,
Adrian
Cel mai recent răspuns: vy0r3l , utilizator 16:38, 7 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptul sa achizitionati doar un imobil cu 5%. Deci nu veti pierde dreptul la cel in contructie, atata timp cat nu mai dati o declaratie altundeva.

Norme Cod fiscal:

(5) Cumpărătorul trebuie să pună la dispoziția vânzătorului, cel mai târziu până la momentul livrării bunului imobil, o declarație pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condițiile stabilite la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 subpct. (i) și (ii) din Codul fiscal, care se păstrează de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.
Mulțumesc pentru răspuns! Dar după incheierea contractului de V-C pentru apartamentul nou pot achizitiona un imobil vechi fara plati suplimentare?
depinde cine vinde acel imobil vechi
În ce sens?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
adrianbunescu a scris:

În ce sens?


In anumite situatii cel care vinde poate sa fie incadrat ca datorand TVA pentru vanzare.

Daca terenul pe care e edificata constructia are valoare mai mare decat constructia, operatiunea nu e scutita si in functia de situatia particulara se poate aplica sau nu TVA.

Norme: Cod fiscal

55. (1) În aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când se livrează un corp funciar unic format din construcția și terenul pe care aceasta este edificată, identificat printr-un singur număr cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat construcția urmează regimul construcției, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcției așa cum rezultă din raportul de expertiză/evaluare;

b) construcția va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului așa cum rezultă din raportul de expertiză/evaluare;

c) dacă terenul și construcția au valori egale, așa cum rezultă din raportul de expertiză/evaluare, regimul corpului funciar se stabilește în funcție de bunul imobil cu suprafața cea mai mare. Se va avea în vedere suprafața construită desfășurată a construcției.


Norme Cod fiscal:

Exemplul nr. 2: O persoană fizică vinde în luna ianuarie 2016 un teren construibil sau o construcție nouă în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Deși în principiu operațiunea nu ar fi scutită de taxă conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, indiferent de valoarea livrării, dacă persoana fizică nu realizează și alte operațiuni pentru care ar deveni persoană impozabilă în cursul anului 2016, această operațiune este considerată ocazională și persoana fizică nu datorează TVA pentru respectiva livrare. Dacă în același an, în luna martie, aceeași persoană fizică livrează un teren sau o construcție, indiferent dacă livrarea este taxabilă sau scutită conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, respectiva persoană va deveni persoană impozabilă după cea de-a doua tranzacție. Dacă a doua tranzacție este taxabilă și valoarea cumulată a acesteia cu cea a primei livrări depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, cel târziu în termen de 10 zile de la data depășirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii următoare celei în care plafonul a fost depășit, conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal. Dacă a doua tranzacție este scutită, persoana fizică nu are obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă în același an, după a doua operațiune care a fost scutită, intervine a treia operațiune în luna septembrie, care este taxabilă (de exemplu, livrarea unui teren construibil), iar valoarea cumulată a celor trei operațiuni depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, obligativitatea înregistrării în scopuri de TVA intervine la termenul prevăzut la art. 310 din Codul fiscal.

Nu spun ca se datoreaza TVA, pentru ca nu stiu situatia particulara a acestui caz. Exista multe cazuri in care constructii vechi sunt asezate pe terenuri construibile mai valoroase decat constructia, iar vanzatorul, chiar daca e persoana fizica, posibil sa devina persoana impozabila din pct de vedere al TVA.

Vanzatorul a mai efectuat tranzactii cu imobile in acest an?
Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

Alte discuții în legătură

Cât e tva pentru un teren în valoare de 10.000 de euro? Corina271 Corina271 Buna ziua! Vreau sa cumpăr un teren în valoare de 10000 de euro și as dorii sa știu cat la suta e TVA? (vezi toată discuția)
Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)
Plata tva Cornel Cornel Cornel Cornel Buna seara am vandut in anul 2017 luna septembrie un apartament la pretul de 45.000 euro in iulie 2018 am facut o noua vanzare de 32.000 euro intrebarea mea ... (vezi toată discuția)