avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA tranzactie apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA tranzactie apartament

Salutare,

Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data (pana la incheierea contractului V-C pentru imobilul nou). Nelamuririle mele:
- plătesc taxa pentru imobilul vechi?
- pierd dreptul de TVA 5% pentru imobilul nou in momentul in care intru in posesia celui vechi?

Multumesc,
Adrian
Cel mai recent răspuns: vy0r3l , utilizator 16:38, 7 Iulie 2017
Mulțumesc pentru răspunsul exhaustiv ;)
Nu cunosc nici eu situația exactă a vanzatorului (doar sondez piata), dar ideea este sa cumpăr un imobil vechi de la o persoana scutita de TVA dupa incheierea operatiunii la apartamentul nou (momentan am facut doar un ante-contract -plata 75% din total-, contractul urmand a se incheia prin primavara lui 2018). Practic, trebuie sa mai platesc tva (5%) doar pe un sfert din imobilul in constructie. Acuma...altă eventualitate: daca intre timp cumpăr un imobil vechi in situatia expusa mai sus de dvs (persoana scutita de TVA etc), urmeaza sa platesc TVA 19% pentru suma intreaga din operatiunea aferenta imobilului nou? Zi faină, Adrian
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, d-voastra veti plati 5% la imobilul nou. La cel vechi nu datorati nimic d-voastra. Daca ati negociat deja pretul la cel vechi, pana la urma este problema vanzatorului daca datoreaza sau nu tva.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tva 5% in cazul locuintelor noi se aplica doar la prima tranzactie ( prima mana) adica doar atunci cand vanzatorul este direct constructorul. Doar o singura data puteti cumpara cu TVA 5% insa puteti cumpara ulterior oricate alte apartamente care au fost deja cumparata de alte persoane si le revand. La locuintele vechi nu se aplica cota de TVA 5%. Ca sa incerc sa fiu mai explicit va dau un exemplu: Dumneavoastra cumparati acel apartament care vine cu tva 5% si intreadevar doar o singura data beneficiati de tva 5% care este suportat de vanzator, insa puteti cumpara un apartament proaspat construit daca este la a 2-a mana ( adica a fost cumparat de o persoana direct de la constructor iar acuma il revinde) in aceasta situatia acel apartament nu mai este supus cotei de TVA ( indiferent de momentul vanzarii) deci il puteti cumpara fara probleme platind doar pretul si taxele notariale aferente. O zi buna
Ultima modificare: Vineri, 7 Iulie 2017
vy0r3l, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cât e tva pentru un teren în valoare de 10.000 de euro? Corina271 Corina271 Buna ziua! Vreau sa cumpăr un teren în valoare de 10000 de euro și as dorii sa știu cat la suta e TVA? (vezi toată discuția)
Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)
Plata tva Cornel Cornel Cornel Cornel Buna seara am vandut in anul 2017 luna septembrie un apartament la pretul de 45.000 euro in iulie 2018 am facut o noua vanzare de 32.000 euro intrebarea mea ... (vezi toată discuția)