Am si eu urmatoarea problema :
fetita mea cea mica ( 11ani ) , are un coleg care o tot plesneste , cand m-am dus la scoala sa-l intreb de ce face acest lucru mi-a spus ca fetita mea este de vina pentru ca nu il lasa in pace .
recent au fost intr-o excursie organizata de scoala , a venit si aces coleg impreuna cu mama lui. Eu mi-am trimis fetita impreuna cu sora cea mare ( 15 ani) , in aceasta plimbare s-a produs inevitabilul , cea mica a fost pocnita de acest baiat . In momentul in care sora ei a intrebat de ce s-a intamplat acest lucru mama acestui baiat a ainceput sa le jigneasca pe amandoua .
As vrea sa rezolv cumva aceasta problema deoarece nu este prima data cand se intampla acest lucru , chiar daca am vorbit cu d-na invatatoare vad ca nu s-a rezolvat nimic. Interventia acestei mame atat de " amabile " m-a deranjat enorm .
Daca credeti ca exista o cale de rezolvare va rog sa ma ajutati .
Mentionez ca nu se poate sta de vorba cu parintii copilului .
Va multumesc
Eu vad in ce ati scris dvs. cel putin 2 probleme.
Prima ar fi ca invatatoarea are cunostinta de mai mult timp de acest conflict intre copii si nu a reusit sa-l stinga.
A doua ar fi ca mama baiatului pare sa fie un parinte care aproba comportamentul acestuia, ceea ce ar fi si mai rau decat neputinta/nestiinta invatatoarei de a rezolva problema: fara colaborarea parintilor copiilor implicati intr-un conflict, oricat de mult s-ar stradui cadrul didactic sa faca ceva rezultatele ar fi nule. Cu alte cuvinte, degeaba il mustra / pedepseste sau discuta cu el invatatoarea la scoala daca acasa parintele nu face la fel.
Parerea mea este ca decat sa fi mers sa vorbiti cu copilul mai bine vorbeati cu mama acestuia – presupunand ca fetita dvs. chiar nu il provoaca sa faca acele gesturi. Nici acum nu e tarziu sa incercati acest lucru de pe pozitii de pace, lasand la o parte revolta justificata si gandindu-va la linistea fetitei pe termen lung. Daca mama baiatului e convinsa de el ca fetita il provoaca, il va aproba si sustine in continuare iar invatatoarea nu va putea face nimic.
Comunicarea rezolva mult mai bine asemenea situatii decat sanctiunile de orice fel, acestea de multe ori duc la revolta ‘’acuzatului’’ si la amplificarea conflictului.
Scoala nu are psiholog? Puteti (chiar trebuie, parerea mea) semnala problema conducerii scolii si sa solicitati in cerere o mediere a conflictului cu ajutorul psihologului, daca invatatoarea nu face fata situatiei si nici dvs., parintii, nu gasiti cale de comunicare. Cererile radicale de genul ‘’sa fie mutat/mutata’’ din clasa nu rezolva fondul problemei, agresivitatea.
Ar fi bine sa luati legatura cu directorul scolii, sa ii prezentati situatia si sa ii puneti in vedere ca este ultima data cand mai tolerati acest lucru, iar la prima intamplare de acest gen o sa depuneti plangere la politie, atat impotriva conducerii scolii care tolereaza un astfel de comportament , cat si impotriva parintelui/parintilor elevului respectiv.
Sunt si eu mama si va spun, din proprie experienta, ca se va potoli copilul imediat, iar invatatoarea chiar va gasi metoda sa il potoleasca; prin aceleasi probleme am trecut si eu cu copilul meu.
Trebuie sa se actuez cu rabdarea, antai asa cum a spus havera(Imi place modul gandit a ei de a actua), dupa aia asa cum a spus car3men (mai exigent). Si tot cu indreptarea corectiunea la cel mai bun scop de a promova o convivuirea pacifica intrun mediu deseori dificil ale relatiile sociale intre persoane individuale care au nevoi de altii pentru dezvoltarea personala. Adica, propunand si pe copilul dv sa rezolv problema pe ei insusi pentru a imbunatasez capacitatea ei de a se impune la situatiile grele atunci cand dv nu este in fata. Succes!.
Pare ca acel copil a facut fixatie pe fata dv., desi cred ca riposteaza si ea. Trebuie sa va intalniti la scoala, parinti, copii si invatatoare, sa discutati si sa incercati un consens. Este posibil sa nu gasiti solutie si atunci unul dintre copii va trebui sa plece. A considera ca nu intervine scoala sa stinga conflictul este o acuza nejustificata. Ca nu poate lua masuri, asta este o realitate.