avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

sunt nascut in 1951, am 13 ani vechime in Romania, sunt stabilit in strainatate
si as dori sa aflu daca o pensionare anticipata este posibila
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:40, 13 Iunie 2011
Puteti beneficia de pensie anticipata partiala din partea statului roman daca indepliniti, cumulativ, urmatoarele doua conditii:
-aveti varsta de 60 de ani;
-ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Sunt avute in vedere perioadele lucrate in Romania (evident), perioadele lucrate in tari cu care Romania a incheiat acorduri bilaterale si perioadele lucrate in state membre ale UE, cu conditia achitarii contributiilor obligatorii in aceste state (art. 19 din Legea nr. 263/2010).
Art. 19. – (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala, stagii realizate in romania si in grecia vasilagri vasilagri Nascut in mai 1956.As vrea sa stiu cum pot iesi la pensie, avand 17 ani de munca in Romania (constructii) si vreo 15 in Grecia (constructii). Care e procedura ... (vezi toată discuția)
Cetatean din ue-pensie in romania? adela05 adela05 Un cetatean membru UE, dupa cati ani de munca in Romania are dreptul sa primeasca pensie? (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie anticipata. Popa Cornel Popa Cornel Buna ziua, ma numesc Popa Corneliu si as vrea sa stiu si eu daca am dreptul de a avea pensie anticipata si daca as putea-o obtine anul acesta sau data cea mai ... (vezi toată discuția)