avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala, stagii realizate in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala, stagii realizate in Romania si in Grecia

Nascut in mai 1956.As vrea sa stiu cum pot iesi la pensie, avand 17 ani de munca in Romania (constructii) si vreo 15 in Grecia (constructii). Care e procedura de depunere a dosarului in Romania? Multa'm anticipat!
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
vasilagri, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:31, 1 Februarie 2012
Pt. cele doua stagii de cotizare pensia dv.va contine doua componente,una pt stagiul de 17 ani din Romania si alta pt.stagiul de 15 ani din Grecia.Ambele componente vor fi primite in tara de resedinta.In conf.cu Legea 263/2010,in Romania aveti dreptul de pensionare la limita de varsta in luna mai 2021,la implinirea varstei de 65 de ani.In Romania nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala,deoarece nu indepliniti conditia de stagiu complet de cotizare de 35 de ani,fara a lua in calcul stagiul cotizat in Grecia.
Multumesc pt informatii! Ma gandeam cum sa fac sa se ia in considerare si perioada din Grecia, ca un cumul total.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
vasilagri, utilizator
Valentin Mester a scris:
Ambele componente vor fi primite in tara de resedinta.
In Romania nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala,deoarece nu indepliniti conditia de stagiu complet de cotizare de 35 de ani,fara a lua in calcul stagiul cotizat in Grecia.

Ambele componente...? Pe viitor va rog sa precizati si sursa raspunsurilor dvs. (pct. 2.7 din regulamentul de postare).

Dar de ce nu s-ar valorifica in Romania si stagiul realizat in Grecia? Si, daca se valorifica, domnul realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 de ani? 15+17=32, deci domnul nu realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

@vasilagri

Ca sa beneficiati de pensie anticipata partiala din partea statului roman trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii:
-sa impliniti varsta de 60 de ani;
-sa realizati stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Deocamdata nu indepliniti niciuna din aceste doua conditii. Perioada lucrata in Grecia va fi valorificata la acordarea drepturilor de pensie de catre statul roman intrucat Grecia este stat membru al UE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am 38 de ani vechime. pot deveni pensionar? alinbolbos alinbolbos Buna, Sunt nascut in 14 octombrie 1954 (varsta de 58 ani) si am 39 de ani pe cartea de munca, din care unul e anul in care am efectuat stagiul militar. ... (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie? ionut20 ionut20 Am varsta de 53 de ani si 6 luni cu o vechime totala de 31 de ani din care 14 ani la grupa a1 a de mina si 17 ani la grupa a 2 a,in ce an as putea sa ies la ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta OprisValer OprisValer Sunt nascut in 04.10.1955,am 35 de ani vechime in munca,dintre care 6 ani in grupa 1 si 16 ani in grupa 2 .Cand am dreptul la pensionare la limita de ... (vezi toată discuția)