am si eu o intrebare daca se poate sa imi raspunde cineva:noul cod penal care va intra in vigoare la 1 octombrie aduce cu el si eliberarea pt uni condamnati cu pedepse mici?
S-ar putea discuta despre liberare in functie de limitele pedepselor prevazute in noul cod penal...
Art.12 c.penal - Retroactivitatea legii penale: legea noua care dezincrimineaza se aplica faptelor savarsite inaintea intrarii ei in vigoare.
Altfel spus: daca acel condamnat a savarsit o fapta care, cf noului cod penal, nu mai este incriminata va fi eliberat si inceteaza si eventuale masuri de siguranta etc (toate consecintele penale ale hotararilor judecatoresti care privesc fapte ce ar fi dezincriminate prin noul cod penal)
Art 14 cod penal - Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile, in cazul infractiunilor definitiv judecate.
Ex:
- daca in legea veche pentru infractiune era prevazuta pedeapsa inchisorii si in legea noua e prevazuta amenda se va inlocui pedeapsa inchisorii cu amenda, iar daca o parte din pedeapsa inchisorii a fost executata se poate inlatura (in tot sau in parte) executarea amenzii.
- daca prin legea veche se prevedea pt infractiune o pedeapsa intre 10 si 20 de ani si instanta a dispus executarea a 18 ani iar in noul cod penal pt infractiunea respectiva maximul ar fi de 15 ani pedeapsa se va reduce obligatoriu la 15 ani - iar daca cel condamnat a executat deja 15 ani, sau mai mult, va fi eliberat.
Art 15 cod penal - Aplicarea facultativa a legii penale mai favorabile - cand in legea noua maximul prevazut este mai mic decat in cazul legii vechi.
Se tine cont de infractiunea savarsita, de persoana condamnatului, de conduita acestuia dupa pronunterea hotararii etc.
Noul cod penal
teona11
ati vazut pe site-ul ministerului ca se cauta o persoana pentru proiectul \"legea mai favorabila\" din noul cod penal?
ce credeti, intra sau nu la 1 octombrie ... (vezi toată discuția)