avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Putem obliga vecinii sa traiasca decent?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Putem obliga vecinii sa traiasca decent?

Fac parte din comitetul Asociatiei de Proprietari al blocului in care locuiesc.
Doresc sa stiu dac ne impiedica vreo lege in a impune o cota minima de consum de apa menajera pentru apartamentele care stim ca sunt locuite, iar locatarii acestora refuza a cosuma apa in vederea menajului pentru a face economie, declarand consum zero atat la apa rece cat si la apa calda. Acestia ajungand pana la a-si aduna excrementele in recipiente pe care le arunca pe tubulatura ghenei de gunoi iar urina aruncand-o pur si simplu de la etaj in spatiul verde din fata blocului, vecinul de la parter ne mai putand sa-si aeriseasca casa din cauza mirosului.
M-am gandit ca prin impunerea unui consum minim (1 mc) de apa rece pe luna am putea sa-i aducem cat de cat in normalitatea unui trai decent.
Mentionez ca acesti vecini (mai bine zis vecine ca sunt doar doua la numar si ambele femei) nu au restante la cotele de intretinere si banuiesc ca nici pensia lor nu e prea mica deoarece provin din pensionarii intelectuali.
Ca Asociatie am facut cateva apeluri scrise in vederea incetarii acestor gesturi iar acestea au motivat ca nu ele ar fi cele care arunca, dar vecinii sustin ca le-au vazut in continuare facand aceleasi fapte.
Nu stiu daca ne impiedica sau ajuta vreo lege in demersul nostru spre un trai normal.
Ce sa facem?
Cel mai recent răspuns: ciolpi , utilizator 19:08, 20 Iunie 2011
Situatia descrisa de dvs. este hilara dar totusi se regaseste in cotidian, in special in locurile de folosinta comune (coloane de canalizare, holuri, ghene).
Asociatia de locatari, NU POATE impune locatarilor un consum minimum de apa decat in situatia in care apartamentele nu au contorizatat apa rece-calda si consumul se imparte pausal: cant. de apa pe asociatie impartita la nr. de locatari.
Daca ap. au contoare, este f. greu sa declari un consum de apa "zero".
In acest caz, asociatia trebuie sa citeasca contoarele, sa verifice daca acestea sunt sigilate, montate corect si sunt in termen de garantie metrologica.
Se mai pune o intrebare: consumul de apa (contor intrare asociatie) se inchide (este egal) cu sumarizarea consumurilor individuale pe apartamente ?
In rest exista o singura lege care poate fi aplicata"LEGEA BUNULUI SIMT".
Nu uitati, fiecare apartament reprezinta o entitate juridica si nu aveti nici un drept sa impuneti dvs. ce si cum sa procedeze, de cate ori sa se spele, sa faca curatenie etc.
In rest pentru a gasi persoanele vinovate, trebuie urmarite, este foarte greu dar alta solutie nu este.
Cum procedati de ex. atunci cand canalizarea se infunda la niv et. I si refuleaza la et. II, III ? ( sa nu mai vorbim de parter care sunt permanent expusi)
In Normă metodologică de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului pe care eu am gasit-o numai in stare de proiect de supus dezbaterii publice se prevede la art.10(7)
Se considera anomalie şi repartizarea unui consum însumat de apă caldă şi rece mai mic de 0,05 unităţi/zi de locuit efectiv în condominiu pentru o persoană, cantitate care reprezintă normă sanitară minimă de sănătate.
... ceea ce ar fi echivalentul unui minim de 1,5 mc / luna, unitatea = mc deoarece pe apometre exista aceasta specificatie de mc, ca norma sanitara, nemaivorbind de spalatul si curatenia casei si hainelor sau prepararea hranei.

Poate aveti rabdare sa cotrobaiti prin legislatie dupa o asemenea norma sanitara minima deja promulgata sau eventual sa intrebati la ANRSC printr-un email daca exista prevazuta o asemenea norma sanitara undeva, in legislatia lor.

.....si poate ne comunicati si noua raspunsul..... :):rolleyes:
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
elga50, moderator
Dacăƒ deja le-aț›i atenț›ionat ș™i nu a avut efect, încercați să sesizați Direcția de Control în Sănătatea Publică, poate dacă le vor veni la ușă își vor schimba comportamentul.
Nu este normal cum procedează, chiar constituie un pericol pentru sănătatea publică!
Ciobanu vasile a scris:

[...] asociatia trebuie sa citeasca contoarele, sa verifice daca acestea sunt sigilate, montate corect si sunt in termen de garantie metrologica. [...]


In marea majoritate a cazurilor nu se fac astfel de verificari si nici asociatiile nu impun, din pacate. Numai costurile cu verificarea metrologica periodica, daca s-ar impune, ar determina pe multi sa renunte la contorizarea individuala.
Iulian Manea a scris:

........Numai costurile cu verificarea metrologica periodica, daca s-ar impune, ar determina pe multi sa renunte la contorizarea individuala.
.........si ar plati toate diferentele de apa intre cea facturata si cea declarata. Hm! Am mari indoieli ca s-ar invoi cu aceasta situatie....:)

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Consum minim apa hervel hervel buna ziua stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)
Citire apometre-pausal Sorin32Bloc23 Sorin32Bloc23 Buna ziua .Sunt Presedinte de bloc si am o intrebare. Cand cineva refuza citirea contoarelor cat am dreptul sa pun la apa calda si apa rece? Conform carei ... (vezi toată discuția)