avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citire apometre-pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citire apometre-pausal

Buna ziua .Sunt Presedinte de bloc si am o intrebare.
Cand cineva refuza citirea contoarelor cat am dreptul sa pun la apa calda si apa rece? Conform carei legi?vreau un avocat sau cineva priceput sau similar ca mine.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:19, 4 Februarie 2017
Singurul barem care poate fi luat in calcul este cel prevazut de Ordinul ANRSC nr 343/2010 referitor la apa calda de 3.3 mc / persoana.
Furnizorul factureaza consumul inregistrat de catre contorul de bransament=gigacalorimetru,
urmand ca asociatia de proprietari sa dispuna propriul regulament de impartire a acestui consum

va faceti un regulament, il afisati si apoi il aplicati.
Aveti asa ceva?
@Sorin32Bloc23

Aveti o prevedere legala pentru apa calda in Ordinul 343/2010 ANRSC care spune:
CAPITOLUL III
Repartizarea energiei termice înglobate în apa caldă de consum
.................
Art. 26. - (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi în care se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul au obligaţia de a centraliza datele şi de a face verificări cel puţin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului, luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă; consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.

La art.28(3) gasiti si norma de consum pentru aceste cazuri, respectiv 3.3 unitati * numarul de persoane din apartament. Considerati unitatile ca fiind mc, ca sa simplificati lucrurile.

Pentru apa rece nu exista un normativ legal, exista doar propuneri de asemenea norme (5 mc / persoana).

Cel mai bine ar fi sa va faceti propriul Regulament de repartizare a consumurilor, inclusiv a diferentelor de apa intre consumul facturat de furnizori si cel declarat de locatari, inspirandu-va si din acest Ordin ANRSC, sa-l aprobati in comitetul executiv, sa-l aduceti la cunostinta locatarilor prin afisare la loc vizibil si sa-l aplicati dupa un timp rezonabil.

Astfel, orice contestatie din partea locatarilor ar deveni inutila.
Da am facut adunare generala a proprietarilor cu 42 de semnaturi din 50.Si am hotarat cine nu da citirea normal sa se puna 5 m apa rece/apa calda si la verificarea la 3 luni daca refuza citirea 7 m apa rece / apa calda per persoana! Este legala aceasta hotarare a adunarii generale?poate sa ma dea in judecata daca am aceasta hotarare?
Poate sa va dea in judecata pentru ca accesul la justitie este liber in tara noastra, numai ca dv. veti putea dovedi ca asociatia are un Regulament votat in AG.
Si nu pe dv. trebuie sa va dea in judecata, ci asociatia de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si ... puimicc puimicc Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si apa calda? Imi spuneti, va rog, ce act normativ reglementeaza acest aspect? (vezi toată discuția)