Am marea rugaminte sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu urmatoarea speta:
doresc sa imi iau un "concediu" de 6 luni pentru scopuri personale. Intrebarile sunt urmatoare:
1. Care e varianta ce m-ar avantaja cel mai mult pentru a sti ce sa adresez departamentului de HR cand ii voi anunta: concediu fara plata, suspendare activitate sau demisia?
(sincer, nu stiu pe care dintre ele mi le va aproba compania, insa a as dori sa stiu care ar fi cea mai avantajoasa pentru mine)
2. in cazul in care sa zicem ca in perioada aceasta de 6 luni sau poate imediat dupa as ramane insarcinata, in ce conditii as mai putea beneficia de indemnizatia de maternitate si care ar fi baza de calcul in fiecare din cele 3 alternative propuse mai sus intrucat inteleg ca baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare si nu stiu care e considerat stagiul de cotizare in fiecare din cele 3 variante.
Pentru oricare dintre variante raspunsul este acelasi, si anume:
- pentru concediu de maternitate va trebuie stagiu de cotizare de o luna doar; baza de calcul a indemnizatiei se afla cu ajutorul mediei veniturilor din ultimele 6 luni; daca nu lucrati decat o luna se ia in calcul doar venitul din luna respectiva;
- pentru concediul de crestere copil, insa, trebuie sa aveti venituri supuse impozitarii 12 luni inaintea nasterii copilului, deci nu veti avea dreptul la indemnizatie daca nu le aveti