Avem urmatoarea situatie: o sucursala a unei firme straine in Romania. Firma mama este in reorganizare judiciara in tara respectiva. Neavand personalitate juridica, reorganizarea se aplica si sucursalei din Romania?
Punctul doi: datorita dificultatilor economice, firma mama doreste sa faca restructurari de personal in cadrul sucursalei din Romania. In cazul concedierii colective, care lege se aplica pentru salariatii sucursalei referitor la preaviz: Codul Muncii cu preaviz de 20 zile lucratoare + salariu compensatoriu sau Legea Insolventei numai cu preaviz de 15 zile?
Care este procedura de urmat in acest caz pentru angajator?
Va multumesc.
ca sa te ajutam mai trebuie sa ne dai cateva informatii
1.Firma mama e intr-un stat membru UE?
Daca da , sucursala din Romania este centrul intereselor principale asa cum e definit de Regulamentul CE nr.1346/2000?
Da, este dintr-un stat UE (Belgia). Nu stiu daca sucursala este centrul intereselor principale, stiu doar ca in Belgia nu mai exista decat partea administrativa, tot personalul si productia fiind in totalitate mutata in Romania.
Da centrul intereselor principale este in Romania.
Firma mama/ creditorul care a solicitat insolventa avea obligatia sa ceara deschiderea procedurii insolventei la o instanta nationala unde se afla centrul intereselor principale al firmei mama.
Trecand peste acest aspect,solicitati firmei mama din Belgia sa va comunice exact ce procedura a inceput( la ei difera procedura insolventei) este vorba de:
reorganizare judiciara prin acord colectiv, reorganizare judiciara prin transfer sub autoritatea justitiei,concordat judiciar(cum e la noi concordatul preventiv) sau cesionare provizorie cf. art.8 din legea falimentului belgian
Luati legatura cu persoana care conduce procedura din Belgia. si nu in ultimul rand vedeti Articolul 10 din regulament Contracte de muncă
Efectele procedurii de insolvență asupra unui contract de muncă
și asupra unui raport de muncă sunt reglementate exclusiv de
legea statului membru aplicabilă contractului de muncă.(adica Codul Muncii din Romania republicat- 20 de zile) fara salariu compensator