avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită actualizarea sumei de plata prin executare
Discuție deschisă în Executare silită

actualizarea sumei de plata prin executare

este un sechestru asigurator in favoarea unei societati comerciale , suma datorata provenind din activitate de comert , cecuri neacoperite , executarea este inceputa , suspendata pe perioada unui partaj care a intervenit si acum cand se vrea achitarea sumei ca sa nu se ajunga la licitatie , societatea respectiva , cere actualizarea sumei cu rata inflatiei , intrucat au trecut 8 ani de cand s-a creat prejudiciul si considera ca suma trebuie actualizata. Drept pt care nu vor sa elibereze adeverinta de radiere decat daca se va plati suma actualizata, care inseamna aproape dublarea sumei. Este posibil si cum? Se vor adresa din nou in Instanta? Sau vor comunica executorului noua suma?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 20:01, 14 Iunie 2011
Teoretic, da, executorul poate actualiza doar debitul existent in titlul executoriu, cu rata inflatiei.
Procesul-verbal prin care executorul stabileste aceasta "actualizare", este titlu executoriu.

Practic, conform disp. art.405 (3) C.proc.civ., "Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie." astfel ca, doar dvs. cunoasteti daca aceste termen s-a implinit (am inteles ca a fost suspendat -au trecut 8 ani de la crearea prejudiciului- dar iarasi nu stiu ce sa va spun, nu cunosc amanuntele deoarece nu le-ati prezentat).
multumesc pt raspuns , dar am citit ca termenul de prescriptie curge de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita si in cazul nostru suntem in interiorul celor 10 ani...deci pe baza unui simplu proces verbal , executorul poate cere actualizarea sumei cu rata inflatiei? si noi nu putem sa contestam nimic?
Creditorul solicita actualizarea sumei/debitului iar executorul judecatoresc o actualizeaza/calculeaza, conform disp. legale (art.371 ind.2 (2) si (3) Cod proc.civ.).

Daca aveti nelamuriri sau/si va considerati vatamat prin aceasta executare, puteti formula impotriva respectivului act de executare/proces-verbal-dupa caz, o contestatie la executare (art 399 C.proc.civ.) iar instanta va hotara daca aveti sau nu dreptate prin admiterea sau respingerea cererii dvs.

Daca va referiti la materia actiunilor reale imobiliare, da, termenul de prescriptie este de 10 ani. (art.405 (1) alin.ultim. C.proc.civ.).

Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
Multumesc foarte mult pt raspuns. Dar eu vad aceasta actualizare ca pe o negociere , intrucat daca societatea respectiva a asteptat 8 ani si doar atat pt ca am gasit un client care sa cumpere acest imobil si dispus sa plateasca un avans mai mare din care sa se achite datoriile . fiind si un partaj care a intervenit peste aceasta executare , cu hotarare de vanzare tot prin acelasi executor judecatoresc , 1/2 fostului sot este o suma fixa , pe cand datoriile pe care le are catre terti sunt multe si daca toti isi vor actualiza sumele , iar pt contestare se va ajunge iar la Instanta si vor trece din nou ceva ani , eu ii rog acum cu bani , in sensul de a-si recupera suma trecuta in titlul initial , peste un timp , s-ar putea ca sa nu mai fie de indestulat decat o parte din acea suma , intrucat daca las sa fie facuta o licitatie , valoarea imobilului va fi mult mai mica decat imi ofera acum , acest cumparator si daca se mai ajunge si la al doilea termen de licitatie...nu stiu de unde vor avea toti sa se indestuleze din cei 75%.
Aveti dreptate insa...nu inteleg :"partaj care a intervenit peste aceasta executare, cu hotarare de vanzare tot prin acelasi executor judecatoresc"...sunt incepute doua executari silite?

Am inteles faptul ca va aflati la al doilea termen de licitatie -deci exista inceputa executarea silita- pentru un debit.Banuiesc faptul ca la aceasta executare silita s-a inscris si celalalt creditor (cel care solicita reactualizarea debitului cu rata inflatiei) insa...acesta nu a inceput executarea silita,nu?sau..da!

Ipotetic, promitentul-cumparator poate achita in baza unei promisiuni de vanzare-cumparare-sa zicem, in numele si pentru dvs. suma/debitul din acest moment pentru care s-a inceput executarea silita (sa zicem ca si procurator de fonduri, suma reprezentand avansul achitat conform promisiunii de vanzare-cumparare).In acest fel, executarea silita inceteaza.

Vin si va intreb: despre ce actualizare de creanta restanta discutam mai departe?

Sa stiti ca daca dvs. cunoasteti situatia in detaliu iar aici o expuneti "fragmentat", scoasa din context, este greu sa inteleg ceea ce vi se intampla.
Ce inseamna "societatea respectiva a asteptat 8 ani"... ca sa-si recupereze creanta si ce este cu acel sechestru asiguratoriu (civl/penal).

Oricum suma rezultata din vanzarea imobilului/executare silita va fi distribuita potrivit ordinului de preferinta prevazut de disp. art.563-564 C.proc.civ.

Iar conf. disp. art.565 C.proc.civ.:"Dobanzile si penalitatile sau alte asemenea accesorii ale creantei principale vor urma ordinea de preferinta a acestei creante."
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactualizare suma Alina-Adriana Visirin Alina-Adriana Visirin De la ce data trebuie actualizata o suma de bani cu rata inflatiei, avand in vedere ca in ordonanta de plata instanta ordona: \"Someaza pe debitoare sa ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face - actualizare suma cu dobanda legala AndreoP AndreoP Buna ziua, Ma poate lamuri cineva in legatura cu termenul de prescriptie a unei datorii cu titlu de compensatie? Intrebarea mea este daca pot formula in ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorie telefonie mobila CristianSan CristianSan Salut Am gasit azi cand am ajuns acasa in cutia de scrisori un plic de la o firma de recuperare creante o somatie de plata insotita de o alta hartie ce se ... (vezi toată discuția)