avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Problema fisc
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Problema fisc

in urma cu ceva timp m-am asociat cu inca doi ''prieteni'' si am fondat o societate. dupa ce timp petrecut impreuna am ajuns sa nu mai fim pe aceeasi lungime de unda. ( mai exact 2005 ) . La data respectiva , toti eram asociati si toti eram administratori. In urma discutiilor iscate am dorit sa pierd ambele calitati. Din pacate asociatii mei nu au acceptat decat demisia mea din functia de administrator ei , ramanand in continuare administratori.
Din acel moment, nu am mai primit nici o instiintare din partea lor, nici o convocare AGA ( daca or fi facut vreuna ) , NIMIC.
Azi ma trezec cu o hirtie de la Finante , in care mi se comunica ca societatea respectiva are nu stiu ce datorii , si sa ma duc la ei cu o multime de acte, insiruite in adresa.
Banuiesc ca si ei or fi primit asa ceva, dar nu am aflat nimic.
Eu din 2005 ( nici inainte de 2005 nu am avut calitate de salariat, si nici nu am semnat mai mult decat niste contracte de colaborare cu diversi parteneri comerciali - fata de care firma nu are nici o datorie) nu am mai vazut un act emis de firma, habar nu am de ce au facut ei din clipa in care am plecat.

in aceste conditii:
1. eu cu ce ma prezint la finante ? (mentionez ca nestiind ce e in plic si de buna credinta am semnat hirtia de confirmare de primirea si conform legii invocate de ei trebuie sa ma prezint , altfel iau amenda )
2. din cite am aflat firma e inchisa din 2009 ( ONRC online) si nici nu prea mai are de nimic. in aceste conditii care este raspunderea mea in calitate de asociat ( prezent ) si administrator pina in 2005 ( desi repet la data respectiva din stiintele mele nu erau datorii si in plus de asta ei au functionat bine mersi pina in 2009 cand au suspendat temporar activiatatea ) in conditiile in care la data renuntarii mele a calitatii de actionar , nu am plecat nici macar cu un pix din firma aceea.

multumesc, ptr eventualul raspuns si astept sfaturi.

Cel mai recent răspuns: Nasshu , utilizator 15:21, 6 Iulie 2011
Cand v-ati inteles sa nu mai fiti administrator si sa ramaneti doar asociat, ati facut schimbarea si la registrul comertului? Firma in cel mai rau caz e suspendata. Ca altfel nu va mai chemau cei de la finante.
da s-a facut modificarea la registrul comertului, am gasit si monitorul oficial in care a fost publicata.

asa cum am spus am gasit pe recom online ca a fost depusa de unul dintre ei la reg comertului suspendarea temporara.

multumesc,
Situatia prezentata de d-voastra nu pare destul de clara. D-voastra ati dorit 2 lucruri:
1. Demisia/revocarea din functia de administrator. Lucrul este principial posibil, insa trebuie neaparat depus la ORC hotararea AGA de revocare a d-voastra din aceasta calitate.
2. Iesirea ca si asociat din firma. Acest lucru este ceva mai complicat, dar cu acordul celorlalti asociati este posibil. Si aceasta hotarare/modificare trebuie insa depusa la ORC. Precum spuneti insa, ceilalti nu au fost de accord. Deci daca nu ati obtinut prin judecatorie decizia de a va putea retrage din firma atunci ramaneti in continuare asociat.

Calitatea de asociat nu va implica insa raspunderea in fata legii, a tertilor sau a celorlalti asociati. Nu raspundeti de absolut nimic, in afara cazului ca ilegalitatile s-au facut cu stiinta si cu avantaje pentru d-voastra. Nimeni, absolut nimeni nu va poate trage la raspundere in calitate de asociat, raspunderea d-voastra se limiteaza la valoarea aportului la capitalul social. (SRL= societate cu raspundere limitata, societatea /asociatii raspund in limita capitalului social)

Ati gasit insa undeva modificarea referitoarea la demiterea /revocarea din calitatea de administrator? Se pare ca nu, intru-cat pomeniti doar de suspendarea firmei nu si de revocarea din calitatea de administrator sau iesirea din asociatie.

In aceste conditii d-voastra sunteti inca administrator al societatii, si eventual raspundeti pentru faptele si ilegalitatile comise. De exemplu, nedepunerea declaratiilor si a documentelor la autoritatile de resort poate implica raspunderea d-voastra solidara cu a celorlalti administratori. Depinde de ce atributi ati avut in calitate de administrator. Pentru alte fapte insa trebuie fie sa fi semnat documentele respective fie sa se dovedeasca ca ati beneficiat de avantaje.
am specificat un pic mai sus : 1. sunt in posesia hotararii AGA pentru renuntarea mea la calitatea de administrator, sunt in posesia unei copii din actul depus la ORC( cu toate timbrele si stampilele ORC ) , si am gasit si aceasta publicare in Monitorul Oficial Partea a patra. Deci hotararea AGA in care nu mai sunt administrator a fost inregistrata la ORC.

in calitate de asociat , banuiam ca raspund in limita capitalului social, care din pacate e cam mare, dar mai si intrebam ce raspuns sa le dau celor de la finate la adresa respectiva , avand in vedere ca singurele acte care le am sunt cele enumerate mai sus, restul ramanand in societate la data plecarii mele.
Din cite stiu ilegalitati nu au fost, chiar daca au fost nu am stiinta sau foloase despre si de pe urma lor.
In plus ce pot sa fac ? sa ma agit eu , sau sa ii las pe cai de la finante, avand in vedere ca rezultatul final este 1/3 din Cap Social . ?

thx,
Important este ca modificarea administratorilor sa fi fost operata si in registrele de la ORC. Daca nu a fost operata modificarea, atunci este necesar sa existe cel putin dovada depunerii cereri la ORC si cu aceasta puteti dovedi ca este vina ORC pentru ca nu a facut inscrisurile necesare.

Recitind postarile d-voastra am remarcat ca mentionati ca s-au facut anumite modificari inscrise la ORC, insa singurul lucru pomenit este suspendarea activitatii firmei.
Daca insa aveti documentele complete (eventual le puteti solicita inca o data de la ORC) sau cel putin documentele primite de ORC pentru modificarea/revocarea administratorilor cu semnatura si data de inregistrare, atunci luati aceste documente si prezentatile fiscului. Acestea sunt documente care in mod normal va scoate din cauza pe tema “raspundere administrator”

In privinta calitatii de asociat, respectiv a cotei propri de capital, au intiietate creditorii societatii pana la limita capitalului social. D-voastra puteti insa sa va indreptati impotriva administratorilor daca puteti dovedi ca acestia au administrat defectuos sau au falimentat cu buna stiinta firma, putand solicita despagubiri. Daca insa nu se poate imputa nimic administratorilor atunci mai bine renuntati, intru-cat veti mai avea de suportat si cheltuieli de judecata.

Alte discuții în legătură

Revocare administrator srl sau cesionare parti sociale Valentina_D Valentina_D Buna seara, Sunt insarcinata in 18 saptamani si pe langa faptul ca sunt angajata cu carte de munca la o firma de ani buni, mai sunt si asociata intr-un SRL ... (vezi toată discuția)
Probleme privind o cesiune angelmugler angelmugler Persoana pentru care am lucrat a preluat o firma prin cesiune de la un partener de afaceri, aceasta urmand a fi pe numele meu si al fiului lui, 50%-50%, ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator condorvb condorvb Care este procedura demisiei unui administrator intr-o societate SRL precum si rezilierea acestei functii in cazul in care actionarii nu sint de acord cu ... (vezi toată discuția)