avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor pt clauza de confidentialitate si vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor pt clauza de confidentialitate si vechime

Salut ! Deschid acest topic nu in ideea de a reprosa/acuza ci doar cu scopul de a ma informa.
Lucrez in cadrul unei companii multinationale de foarte mult timp. Circa 5 ani. La angajare am semnat contractul individual de munca si o sumedenie de acte aditionale si declaratii de-a lungul timpului. Printre aceste acte aditionale se regaseste si un contract de confidentialitate conform caruia nu trebuie sa divulg informatiile cu caracter secret de servici altor persoane etc. O practica laudabila de altfel pe care o sustin, ca angajatii sa fie informati ca nu au voie sa divulge de exemplu seriile de carduri bancare.
In acelasi timp, in contractul individual de munca si in actele aditionale primite de-a lungul timpului pt schimbarea de functie si pt maririle de salariu la rubrica din partea de jos a documentelor numita Sporuri este trecuta o liniuta. Deci nu se ofera conform CIM.
Intrebarea mea este : conform codului muncii si contractului colectiv de munca, se ofera sporuri celor ce au contrct de confidentialitate semnat in cazul in care in CIM nu e prevazut?
Aceeasi intrebare este si pt vechime (loialitate). Se poate oferi spor de vechime (sau, mai bine zis, e obligatoriu?) in cazul in care in CIM si in ROI nu sunt mentionate?
Va intreb pt ca un amic sustine ca si in contractul lui este trecuta acea linie ca si cum nu se aplica sporuri dar lunar primeste cca 5% spor de confidentialitate si 5% pt vechime, lucrand intr-o companie similara.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 15 Iunie 2011
Probabil ca acel amic are sporurile mentionate incluse in salariu si in ROI ul acelei companii probabil ca exista o prevedere de genul"sporurile x si y sunt incluse in salariul de baza lunar brut".
Corect ar fi fost sa fie mentionat si in CIM ca sporurile sunt incluse in salariul de baza lunar brut.
Conform CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC la nivel national pe anii 2007-2011, la articolul 41/3/d este specificat ca :
Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.

d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza

Problema mea este ca nu prea inteleg diferenta intre Contract Individual de munca, codul muncii si Contract colectiv de munca unic la nivel national.
In principiu inteleg ca exista legea (codul muncii), CCM unic la nivel national ce reglementeaza anumite lucruri si CIM care stabileste intern intr-o firma sectiuni din CCM unic la nivel national.
Dar, daca in CIM e trecuta liniuta si in CCM este precizat acest spor de vechime, pot sa solicit angajatorului sa fie respectat CCM ?

Legat de confidentialitate este
Art. 26. [clauza de confidenţialitate]
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Dar daca nu e trecut ca valoare in CIM, inteleg ca nu se ofera spor, nu?
In prezent nu exista contract colectiv la nivel national
Daca in ccm aplicabil angajatorului sunt prevazute anumite sporuri, atunci angajatorul este obligat sa le acorde.
De asemenea, contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de fidelitate florinrohan florinrohan La firma la mine se spune in CCM ca avem dreptul in fiecare luna in afara salariului de baza , de spor de fidelitate dupa cum urmeaza :5% pentru primii 3 ani ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor - semnare act aditional cim ContSters158303 ContSters158303 Buna seara si sincere aprecieri pentru activitatea pe care o desfasurati ! Am sa va expun, cat mai succint, o problema care ma framanta. Pana anul trecut ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)