avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PLANGERE CEDO
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PLANGERE CEDO

Buna seara,
Ma poate ajuta cineva cu un formular si cu ceva sfaturi pt. a redacta o plangere la CEDO?
Fac precizarea ca am luat cunostiinta de durata de 6 luni in care se poate face aceasta. De asemenea, exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in speta.
Am totusi si o nelamurire:
Termenul de 6 luni curge de la data ultimei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, tinand cont ca in prezent exista pe rol 2 procese?
- unul de revizuire, deoarece in speta exista exista hotarari definitive potrivnice, ramase irevocabile, date de instante de grade diferite, in aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate
- unul de contestatie in anulare, deoarece in ultima hotarare definitiva si irevocabila, instanta nu s-a pronuntat pe un motiv impus de catre Curtea de Apel, motiv prevazut expres in decizia Curtii de Apel ramasa definitiva si irevocabila.
Cu toate ca exista hotarare definitiva si irevocabila, termenul de 6 luni se intrerupe daca s-au exercitat si caile extraordinare de atac: revizuirea si contestatia in anulare?
Sper sa fii fost destul de explicit:
Multumesc anticipat pt. raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:33, 1 Octombrie 2008
Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
Înainte de a se adresa Curţii, trebuie să se fi utilizat, în statul în cauză, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile în situaţia de care se plânge reclamantul ; în caz contrar, va trebui să demonstreze că aceste remedii nu puteau fi eficace. Prin urmare, mai întâi ar fi trebuit să sesizeze tribunalele interne, până la şi inclusiv instanţa supremă competentă. Astfel, într-un proces civil după pronunţarea unei hotărâri irevocabile, înainte de sesizarea C.E.D.O., partea nemulţumită de soluţia pronunţată de instanţa de recurs poate ataca această hotărâre, în condiţiile expres prevăzute de legea procesuală civilă, cu contestaţie în anulare sau revizuire. Dacă se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea acestor căi de atac extraordinare, atunci partea nemulţumită de hotărârea pronunţată se poate adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului numai dacă constată o încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale prevăzute de Convenţie şi Protocoalele adiţionale.

După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.

Un model de plangere individuala adresata CEDo il gasiti aici :
www.avocatnet.ro/content/con...
Bcory a scris :

Cu toate ca exista hotarare definitiva si irevocabila, termenul de 6 luni se intrerupe daca s-au exercitat si caile extraordinare de atac: revizuirea si contestatia in anulare?
Sper sa fii fost destul de explicit:
Multumesc anticipat pt. raspunsuri!
______________________________________

Termenul de 6 luni calculat de la data ultimei decizii definitive interne nu se intrerupe ca urmare a introducerii unei revizuiri sau a unei contestatii in anulare.
In caz de admitere a unei cereri de contestatie in anulare se poate discuta despre curgerea unui nou termen.
Conditia admiterii cererii, in opinia mea, poate determina curgerea unui termen de 6 luni de la data pronuntarii deciziei interne.

avocat Lascoschi Claudiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.e.d.o Angela Rauta Angela Rauta Sunt nedreptatita in dosarul nr 1642/277/2008 al judecatoriei Patarlagele pentru ca Tribunalul Buzau a dat o Decizie definitiva si irevocabila pe data de 20 ... (vezi toată discuția)
Termen sesizare cedo ioanmuntean ioanmuntean Sesizarea catre CEDO se poate face in termen de 6 luni de la comunicarea acasa a sentintei (primirea sentintei) sau in 6 luni de la pronuntarea sentintei ? (vezi toată discuția)
Recurs dansorin dansorin buna ziua,dupa un recurs declarat nul si irevocabil pot depune o revizuire si o contestatie in anulare a recursului,va multumesc si astept un raspuns. (vezi toată discuția)