avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... C.E.D.O
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

C.E.D.O

Sunt nedreptatita in dosarul nr 1642/277/2008 al judecatoriei Patarlagele pentru ca Tribunalul Buzau a dat o Decizie definitiva si irevocabila pe data de 20 iunie 2012 respingandu-mi recursul.
Mentionez ca am avut 2 Decizii definitive si irevocabile ale Tribunalului Buzau-Decizia civila nr 440/13.04.1994 a Tribunalului Buzau si Decizia nr 341 care sunt in favoarea mea si contrazic acest Dosar.
Care este procedeul de a merge la C.E.D.O si ce cale de atac mai am?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 20:27, 17 Iulie 2012
Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
Înainte de a se adresa Curţii, trebuie să se fi utilizat, în statul în cauză, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile în situaţia de care se plânge reclamantul ; în caz contrar, va trebui să demonstreze că aceste remedii nu puteau fi eficace. Prin urmare, mai întâi ar fi trebuit să sesizeze tribunalele interne, până la şi inclusiv instanţa supremă competentă. Astfel, într-un proces civil după pronunţarea unei hotărâri irevocabile, înainte de sesizarea C.E.D.O., partea nemulţumită de soluţia pronunţată de instanţa de recurs poate ataca această hotărâre, în condiţiile expres prevăzute de legea procesuală civilă, cu contestaţie în anulare sau revizuire. Dacă se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea acestor căi de atac extraordinare, atunci partea nemulţumită de hotărârea pronunţată se poate adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului numai dacă constată o încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale prevăzute de Convenţie şi Protocoalele adiţionale.

După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.

Un model de plangere individuala adresata CEDO il gasiti aici :
www.avocatnet.ro/content/con...

Cum poti da statul in judecata la CEDO, daca ti-au fost incalcate drepturile
www.avocatnet.ro/content/art...


Admisibilitate plangere CEDO
www.avocatnet.ro/content/for...
Stimat forumist,

Față de cele explicate anterior de către colegul @freeelis, vă rog să aveți în vedere și următoarele:

În principiu o hotărâre definitivă și irevocabilă este necesară să fie executată.

Abaterea de la principiul stabilității reporturilor juridice este calificată de către CEDO ca fiind o încălcare a dreptului la un proces echitabil - vezi cauza Brumărescu contre României.

Tot astfel, imposibilitatea executării unei hotărâri definitive reprezintă încălcarea dreptului la un proces echitabil, în viziunea CEDO executarea hotărârii fiind parte intergantă a procesului - vezi Cauza Hornsby contra Greciei.

Prin urmare, dacă vă aflați în astfel de situații - ca principiu, eu nu cunosc speța dvs - puteți invoca încălcări ale Art. 6.1 al Convenției.

Evident, dacă s-a produs, în consecință, și o lipsire de proprietate, Art. 1 pct. 1 al Protocolului 1 Adițional la Convenție poate fi invocat cu succes.

Prin urmare, dacă vă încadrați real în situația expusă, puteți invoca cu succes cele arătate. Repet, eu nu cunosc situația dvs și v-am dat sfaturi strict de principiu.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere cedo bcory bcory Buna seara, Ma poate ajuta cineva cu un formular si cu ceva sfaturi pt. a redacta o plangere la CEDO? Fac precizarea ca am luat cunostiinta de durata de 6 ... (vezi toată discuția)
Nelamurire iroxana iroxana Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca se pot recupera cheltuieli de genul intretinere platita ,impozit platit ,cheltuieli de reparatie pentru un apartament ... (vezi toată discuția)
Cedo Oana Istina Oana Istina intrebare: Pentru ca o cauza sa fie acceptata la CEDO trebuie sa fi trecut prin contestatie in anulare sau revizuire sau e de ajuns numai recursul? (vezi toată discuția)