Imi cer scuze daca am creeat un nou subiect cu tema "demisie".
Mai nou am incheiat un c.i.m cu o societate pe perioada determinata incepand cu 31.05.2011, avand in vedere ca regulamentul interior al firmei incalca arti 264 din codul muncii " penalizare de 100% " , respectivul regulament avand numai sanctiuni neprevazute de lege doresc sa "demisionez" sa adresez o "cerere" pentru desfacerea c.i.m. Nu stiu daca firma respectiva a facut deja cartea electronica de munca avang in vedere ca sunt in perioada de proba la finele lunii facandu-se evaluarea.
Am cateva intrebari.
Am inteles ca angajatorul poate clasifica in cartea de munca cu litera A daca refuzi perioada de preaviz, se aplica si la c.m.i pe perioada determinata "de proba".
. 31 alin. (4) indice 1 din Codul muncii specifica ca angajatul poate formula o cerere pentru incheierea c.i.m mai este valabil?
Se poate dispune in situatie de exceptie penalizare de 100% din salariu in momentul savarsirii une-i abateri " neprezentarea la munca intr-o zi " din probleme personale cu dovezile de rigoare, stiu ca fiecare angajat are dreptul la 2 zile pe an de neprezentare pe motivul respectiv.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, CIM poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea acesteia.
1. art.31 alin.3 C.mun. dispune ca , pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Asadar, încetarea contractului de muncă pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă se realizează prin simpla notificare, care are rolul doar de a înştiinţa cealaltă parte cu privire la incetarea raportului de munca.
2. Din textul art. 261 alin. (1) din Codul muncii rezultă că salariatul are posibilitatea să sesizeze angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, in măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate .