Buna ziua
Am si eu o mare problema. Mama mea a avut un abonament la [editat]. acest abonament a expirat prin mai 2008. Cu o luna inainte de expirarea perioadei contractuale am facut si o cerere de reziliere, exprimandu-mi intentia ca nu dorim sa mai prelungim abonamentul. Problema este legata de ultima factura, in valoare de aproximativ 200 de lei pe care, pur si simplu am uitat sa o achitam. In momentul de fata sunt hartuit de o firma de recuperari care ma ameninta sa platesc suma de 2500 de lei, in caz contrar mama mea putand fi executata silit.
Dati-mi va rog si mie un sfat referitor la ce trebuie sa fac in aceasta situatie.
Va multumesc anticipat.
Sunteti sigur ca ultima factura era de 200 de lei ? Nu vad cum pot sa ceara 2500 de lei.
Ca si principiu obligatia de plata o aveti , dar totusi suma este mult prea mare, iar de executat silit nu se pune problema, intai va trebui sa va dea in judecata ( cel mai probabil pe OG 5 ) iar in cazul unei sentiunte favorabile sa treaca la partea de executare.
Fiind vb de un debit ce provine dintr-un contract de telefonie mobila nu reprezinta titlu executor , astfel incat vor trebui intai sa castige pe og 5 ( somatia de plata) si abia apoi sa va execute.
Valoarea exacta a facturii era de 216 lei. I-am intrebat pe domnii de la firma de recuperari ce m-au contactat telefonic de unde rezulta suma de 2511 lei cu care sunt dator iar acestia mi-au comunicat verbal ca in acea suma se regasesc: valoarea initiala a facturii, taxa de reziliere a abonamentului si penalitatile aparute. Nu inteleg cum de apare si o taxa de reziliere avand in vedere faptul ca exact cu o luna de zile inaintea expirarii perioadei contractuale eu am facut cerere de incheiere a acestuia. Pe de alta parte am cerut sa mi se trimita si mie o evidenta scrisa a acestei datorii cu toate sumele si explicatiile de rigoare iar acestia mi-au comunicat ca nu au voie sa faca asa ceva. Atunci eu cum sa platesc 2500 de lei, doar asa ca imi spune cineva la telefon?
Cum as putea totusi sa scap de aceasta problema? Daca as merge si as achita factura cu pricina scap de recuperatorii astia? Ma refer la factura initiala de 216 lei.
Taxa de reziliere au voie sa calculeze in functie de lunile de abonament ramase.
Mai clar mai aveti 3 luni de plata * x ron abonamentul lunar = taxa de reziliere , nu mai pot calcula taxe fixe de x lei.
Practic merg la intimidare , daca va fi sa actioneze pe OG 5 , vor calcula urmatorul debit :
Debit principal (factura )+ Penalitati contractuale blocate pana la debitul principal + dobanda legala + lunile (luna in cazul dvs) pana la finalizarea abonamentuli+ 39,3 ron cheltuieli de judecata. Asta este tot ce pot calcula din punct de vedere legal si asa sunt instante care chiar la acest calcul sumar nu vor accepta penalitatile ( cu toate ca ar trebui sa le accepte).
Sfatul meu , asteptati sa va dea in judecata si paltiti pe baza hot jud, evident ca este foarte probabil sa nu va dea in judecata ( debitul principal este relativ mic) si sa se prescrie suma.