avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu

Buna
Am nascu de exact doua luni un baietel si, abia ieri am aflat ca ar exista o lege prin care angajatorul ar trebui (in urma unei cereri) sa mai plateasca un salariu mediu pe intreprindere ca si prima pt prima nastere, este adevarat? SI daca da care ar fi legea si cum trebuie sa procedez sa intru in posesia banilor. Si tot ieri am inteles ca la bNII CONCEDIULUI PRENATAL CARE SUNT 85%din salariu angajatorul trebuie sa plateasca diferenta de 15% tot in urma unei cereri facute de angajat, este adevarat, si la fel cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 15:37, 19 Octombrie 2009
Fritzilica a scris:

Buna
Am nascu de exact doua luni un baietel si, abia ieri am aflat ca ar exista o lege prin care angajatorul ar trebui (in urma unei cereri) sa mai plateasca un salariu mediu pe intreprindere ca si prima pt prima nastere, este adevarat? SI daca da care ar fi legea si cum trebuie sa procedez sa intru in posesia banilor.

Conform Contractului Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007-2010, Art 50 (c): un salariu mediu pe unitate, platit de acesta (angajator) mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Feceti o cerere pentru acest lucru.

Si tot ieri am inteles ca la bNII CONCEDIULUI PRENATAL CARE SUNT 85%din salariu angajatorul trebuie sa plateasca diferenta de 15% tot in urma unei cereri facute de angajat, este adevarat, si la fel cum ar trebui sa procedez?

Aceasta suma este platita din FNUASS, iar angajatorul nu este obligat sa plateasca diferenta de 15%.

este bine ca cererea ta sa fie cat mai argumentata din punct de vedere juridic. In sensul asta te sfatuiesc sa indici in solicitarea pe care ofaci urmatoarele articole: 2,3,51 lit.c din CCMN 2007-2010; art. 40 alin. 1, lit. b, art. 40 alin 2 lit.c; 238,239,241 C. Muncii ; art. 8,11,24 din Lg. 130/1996.
Redau un fragment din cererea pe care am intocmit-o cand am solicitat prima:
1. Prin Decizia nr. 511/2006 Curtea Constitutionala a statuat ca : “dispozitiile contractului colectiv de munca incheiat la nivel national sau la nivel de ramura constituie izvor de drept (ca si legea) la incheierea contractelor colective de munca la nivel de unitate, ceea ce impune respectarea clauzelor referitoare la drepturi minimale. Prin urmare, partile, cu respectarea acestor obligatii firesti, au toata libertatea sa negocieze si alte clauze, precum si drepturi superioare. ”
2. Tot Curtea Constitutionala a decis: “ca ratiunea incheierii contractelor de munca nu numai la nivel de unitate, ci si la nivel de ramura si la nivel national consta tocmai in asigurarea in mod unitar a drepturilor minimale tuturor salariatilor din intreaga tara sau din unitatile care apartin unei anumite ramuri a economiei. Acest scop nu s-ar putea realiza daca nu s-ar prevedea caracterul obligatoriu al contractelor colective de munca incheiate la un nivel superior pentru negocierea clauzelor contractelor colective de munca la niveluri inferioare, in ceea ce priveste drepturile minimale.”
3. Contractul colectiv de munca la nivel national constituie izvor de drept pentru contractele colective de munca subsecvente (de la nivelul ramurilor, grupurilor de angajatori si angajatori), iar acestea din urma, la randul lor, pentru contractele individuale de munca. Reprezinta izvor de drept pentru ca:
- are caracter general;
-este permanent;
- este, de regula, obligatoriu, erga omnes.
Dispozitiile prevazute la art. 51 din CCMN sunt obligatorii si nu reprezinta o recomandare. Invoc in acest sens art. 11 lit. d din Lg. 130/1996 coroborat cu art. 238 alin. 2 si 3 si art. 241 alin. 1 lit. d din C. Muncii si art. 40 alin. 2 lit.c.
Fiind vorba de un ajutor, acesta se va interpreta in favoarea salariatului, avandu-se in vedere si art. 38 din C. Muncii.
Despre caracterul obligatoriu al CCM unic la nivel national se face referire si in C. Muncii la art. 40 alin.1 lit.b.
Multumesc frumos pentru indrumare, voi face aceasta cerere dupa modelul tau, insa sunt foarte curioasa daca angajatorul imi va da acesti bani, deoarece eu am anscut acum doua luni, plus ca este unul din multii patroni care incearca sa dea cat mai putin angajatului, si sa-i faciliteze cat mai putine lucruri.
Si mai revin cu o intrebare si o nelamuriere. Eu am locuit in Bv, dupa care a trebuit s ama mut cu sotul in alta localitate, si a trebuit sa-mi intrerup loclo de munca, insa am inheiat cu CAS un contract prin care mi-am platit indemnizatia pe perioada cat n-am lucrat in orasul respectiv, adik 3 luni, dupa care m-am reangajat. Cand m-am dus sa-mi bag dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului, mi s-a zis ca daca nu am 12 luni lucrative nu mi se acorda acel ajutor, chiar daca am cotizat. Este posibil sa nu primesc acei bani, eu stiam ca se poate, insa se pare ca...
Multumesc inca o data
Sunt in ceata. In momentul nasterii aveai incheiat un contract individual de munca?

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)