avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... invocarea act.in petitie de ereditate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

invocarea act.in petitie de ereditate


se poate invoca actiunea in petitie de ereditate pentru anularea unui titlu de proprietate dobandit cu legea 18,in favoarea unei persoane care nu a facut cerere de reconstituire din 1991 incoace si a stiut de existenta titlului din 1994 si nu a facut nimic de atunci,titlu de proprietate in urma caruia s-a facut deja succesiune si intabulare?Si se poate anula astfel acel titlu si titlul de mostenitor nou facut dupa mostenirea acelui titlu?

Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:14, 15 Iunie 2011
Nu, intrucat dupa trecerea a 3 ani de la data emiterii TP/de cand s-a luat la cunostinta de emiterea lui nu mai poate fi invocata decat nulitatea absoluta a respectivului act, pentru motivele enumerate de art. III din legea 169/1997, modificata si completata, iar cel invocat de dvs. nu se afla printre ele.
Legea 18/1991 si urmatoarele au permis mostenitorilor sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate de pe urma autorilor decedati, intr-un termen bine precizat (fapt care echivaleaza, conform legii, cu acceptarea tacita a mostenirii).
Totodata, opinia generala este ca aceasta o actiune prescriptibila si se prescrie in termenul general de 3 ani. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand paratul a facut acte de mostenitor prin care contestat drepturile adevaratului mostenitor (si nu din ziua deschiderii mostenirii) - deci 3 ani de la data formularii cererii in baza legii 18/1991
Ori, in aceste conditii, chiar si petitia de ereditate este prescrisa ca drept la actiune (parerea mea).
nu se poate intrucat legea fondului funciar are termene expres prevazute de lege prin care mostenitorii si cei indreptatiti puteau depune cerere pt punere in posesie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Petitia de ereditate ionut daniel ionut daniel se poate invoca actiunea in petitie de ereditate pentru anularea unui titlu de proprietate dobandit cu legea 18,in favoarea unei persoane care nu a facut ... (vezi toată discuția)
Radiere mostenitori din tp gigelas gigelas Patru frati sunt mostenitorii defunctilor parinti. In 1991,doar unul dintre frati,face o cerere in baza Legii 18/1991,prin care solicita reconstituirea ... (vezi toată discuția)
Instanta dispune radierea mostenitorilor din titlul de proprietate... gigelas gigelas Patru frati sunt mostenitorii defunctilor parinti. In 1991,doar unul dintre frati,face o cerere in baza Legii 18/1991,prin care solicita reconstituirea ... (vezi toată discuția)