avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Incetare de drept sau reziliere contract de inchiriere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Incetare de drept sau reziliere contract de inchiriere

Buna. Speta privind un contract de inchiriere
Firma X incheie u ctr de inchiriere cu dl. Y, acesta din urma asociat al unei PJ in curs de constituire(asa se specifica in ctr, deoarece firma noua avea nevoie de sediu si dovada de spatiu pentru a i iesi actele la Registru Com).Nu se specifica in ctr de inchiriere nimic in leg cu obtinerea acordului vecinilor de catre asociat.
Problema: vecinii nu dau acordul pt ca in spatiul resp sa functioneze firma! Pe langa conract , anterior aparitiei problemei, s-a fact un act aditional in care locatorul isi da acordul cu privire la efectuarea lucrarilor de renovare, pentru a folosi spatiul conform necesitatilor firmei. Asociatul Y a cheltuit 75 mil_ s-a ajuns la faza : pereti sparti! Neobtinand acordul vecinilor, vrea sa rezilieze contractul si pretinde firmei x acoperirea cheltuielilor efectuate.
Dupa mine, ca jurist, consider ca e o cauza de incetare a contractului, deoarece nu e culpa unei parti, desi nu s-a stipulAT in cr expres ca imposibilitatea obtinerii acordurilor va avea ca si consecinta incetarea de drept.
Cine suporta riscurile incetarii?
Dupa mine Y isi suporta paguba(cheltuielile si X normal nu primeste chiria.
Voi ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: camidoaga , utilizator 11:46, 24 Iulie 2008
In speta suntem in prezenta fie a unui contract sub conditie rezolutorie fie a unui contract supus unei prevederei legale imperative neindeplinite respectiv obtinerea acordului vecinilor.Ambele teze pot fi sustinute neinteresand in acest context prea mult calificarea juridica.Important este ca indiferent de calificare contractul urmeaza a fi desfiintat pentru neindeplinirea acestei conditii ,fara despagubiri pentru ca nu se poate retine culpa vreunei parti si nici lucrari executate fara acordul locatorului.De asemenea nu se poate retine nici vreo imbogatire fara just temei sau altfel spus "sporul de valoare" la care se refera art 43 din OUG 40/1999 pentru ca lucrarile fiind doar incepute nu putem vorbi de vreun spor de valoare.Cu consideratie!
multumesc pentru promtitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord vecini bianca27 bianca27 Buna ziua, Mai este nevoie de acordul vecinilor daca se subinchiriaza un spatiu, avand la baza un contract de inchiriere pt suprafete cu alta destinatie ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- firma sau asociatul? camidoaga camidoaga Buna. firma x intermediaza inchirierea unui sp. comercial. contractul intermediere se incheie cu A, asociat al firmei Y, si in contract nu se specifica f ... (vezi toată discuția)
Contract ionescu45 ionescu45 Societatea X inchiriaza un spatiu de la soc. Y. Spatiul necesita renovare. Soc. Y poate sa intocmeasca un contract de mandat cu soc. X, prin care soc. X se ... (vezi toată discuția)