madalinar a scris:
Buna ziua
daca acest topic se adresweaza si angajatorilor va rog sa-mi comunicati ce clauza as putea introduce pentru ca angajatii societatii mele sa nu migreze la societatile cu care vin in contact direct datorita contractelor in derulare .
Sunt in aceasta situatie neplacuta si constat ca din angajator ma transform usor ,usor in agent de plasare neplatit .
cu respect si mii de multumiri
Prin Noul Cod al Muncii, aprobat prin Legea nr. 53 din 24.01.2003 si publicat in Monitorul Oficial nr. 72 din 05.02.2003, angajatorii romani au primit "cadou" cateva clauze care pana atunci nu existau in legislatia romaneasca. Este vorba despre: clauza de confidentialitate, clauza cu privire la formarea profesionala, clauza de neconcurenta, clauza de mobilitate.
Clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
In afara de aceasta prevedere, Codul Muncii mai mentioneaza urmatoarele:
- Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului pe durata contractului.
Indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu.
- Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita pe durata perioadei de proba.
- Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.