avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional

Buna ziua
daca acest topic se adresweaza si angajatorilor va rog sa-mi comunicati ce clauza as putea introduce pentru ca angajatii societatii mele sa nu migreze la societatile cu care vin in contact direct datorita contractelor in derulare .
Sunt in aceasta situatie neplacuta si constat ca din angajator ma transform usor ,usor in agent de plasare neplatit .


cu respect si mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 24 Iulie 2008
Nu stiu ce obiect de activitate are firma dvs. dar situatia este neplacuta daca este asa cum o prezentati.
Nu aveti cum obliga un salariat sa ramana la firma dvs. (art.3 din Codul muncii), cel putin pentru o perioada.
Puteti incheia un act aditional la contractul individual de munca si sa introduceti clauza de neconcurenta (art.20-24 din Codul muncii).Cititi cu atentie articolele mentionate si aplicati-le intocmai.
Daca ati scolarizat salariatii puteti introduce si clauza cu privire la formarea profesionala. Sau, daca e cazul, clauza de confidentialitate. Pentru acestea aplicati prevederile art. 20-26 din Codul muncii.
madalinar a scris:

Buna ziua
daca acest topic se adresweaza si angajatorilor va rog sa-mi comunicati ce clauza as putea introduce pentru ca angajatii societatii mele sa nu migreze la societatile cu care vin in contact direct datorita contractelor in derulare .
Sunt in aceasta situatie neplacuta si constat ca din angajator ma transform usor ,usor in agent de plasare neplatit .
cu respect si mii de multumiri


Prin Noul Cod al Muncii, aprobat prin Legea nr. 53 din 24.01.2003 si publicat in Monitorul Oficial nr. 72 din 05.02.2003, angajatorii romani au primit "cadou" cateva clauze care pana atunci nu existau in legislatia romaneasca. Este vorba despre: clauza de confidentialitate, clauza cu privire la formarea profesionala, clauza de neconcurenta, clauza de mobilitate.
Clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
In afara de aceasta prevedere, Codul Muncii mai mentioneaza urmatoarele:
- Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului pe durata contractului.
Indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu.
- Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita pe durata perioadei de proba.
- Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contract individual de munca cintus cintus Buna ziua, In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)