avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine ma poate lamuri referitor la penalitati?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine ma poate lamuri referitor la penalitati?

Buna seara,
In ultimii 3 ani am ajuns la o restanta de 3000 lei la intretinere .Lunar sau la 2-3 luni plateam cat puteam (50-200 lei, 500 lei ).La rubrica "penalitati", de cativa ani este trecuta suma de 650 lei. Astazi am fost sa platesc tot pt ca vreau sa-mi pun centrala, intretinerea pe luna mai nici macar nu era calculata, am platit si penalitatile si 85 lei avans intretinere luna mai. D-na contabila mi-a spus ca va actualiza penalitatile...CARE? Daca acum sunt la 0 , la ce actualizeaza penalitatile? Acestea nu se calculeaza la sold ?Si nu inteleg de ce nu le-a actualizat lunar si de 3 ani este afisata aceeasi suma la penalitati? Daca ma trezesc luna viitoare cu 1000 lei penalitai cum sa procedez? E legal ce face d-na? Cum a trecut de atatea controale (cred ca a avut ceva controale in atatia ani) si a iesit cu actele in regula daca penalitatile nu sunt calculate lunar? Pe chitanta mea scrie ca am achitat intretinerea pana in luna aprilie(inclusiv), penalitatile de 650 lei si intretinere in avans pe luna mai 85 lei....
Va rog mult sa-mi spuneti daca e legal sa-mi calculeze acum penalitati, dupa ce am platit tot?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
danabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 00:22, 17 Iunie 2011
Da, este legal sa refaca un calcul al penalizarilor si sa le afiseze pe lista viitoare.
Penalizarile se calculeaza pentru fiecare cota sau partial de cota neachitata atatea zile cat este neachitata.

Probabil ca de la acel fix de 650 lei nu le-a mai calculat, propunandu-si sa faca acest lucru atunci cand veti achita cotele de baza, ca sa nu munceasca degeaba lunar.

Penalizarile se pot calcula si la un an distanta dupa ce ati achitat toata suma daca exista un sistem de penalizare valabil al asociatiei si pentru perioada calculata.
Este legal sa se recalculeze orice, nu numai penalizarile. Si-aceasta se poate intampla, de exemplu si-atunci cand asociatia angajeaza un expert sa-i faca verificarea, la schimbarea administratorului...
Firesc este ca administratorul sa calculeze sa recalculeze, sa actualizeze si sa afiseze luna de luna penalizarile. Ca doar o face pentru toti proprietarii, nu doar pentru unul singur.
Dar "cate bordeie, atatea obiceie". Am vazut si situatii in care asociatia angajeaza un expert si calculeaza penalizarile odata pe an sau la 2 ani.
Sigur ca in acest timp se pot intampla multe.
Poate, pentru rezolvarea mai prompta a situatiei prezentate mai sus, un administrator priceput v-ar fi spus sa reveniti a doua zi cand v-ar fi calculat penalizarile "la zi", fara sa mai asteptati pana la afisarea listei urmatoare, exact asa cum a procedat cu intretinerea calculata pe luna mai de 85 lei, fara a fi inca afisata pe liste.
S-a dezbatut intens subiectul penalizarilor incasate si inca neafisate pe lista de plata, acum cateva zile pe forum.
Stimate danabi,

Intre data afisarii listei cu cotele de intretinere aferente lunii aprilie a.c. si data platii efective a obligatiilor dvs. catre asociatie au trecut mai multe zile (poate 20 ori chiar 30 de zile sau mai putine).
Din aceasta perspectiva, raspunsul oferit de contabila este justificat.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
eliasav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat ... (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)