avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimb teren cu chitanta de mana, cum se perfecteaza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimb teren cu chitanta de mana, cum se perfecteaza acte?

in urma cu 12 ani am facut un schimb de teren (1000mp cu 300 mp) cu chitanta de mana. In urma cu doi ani a decedat proprietarul (unul din soti) iar urmasii nu au dezbatut succesiunea. Cum pot sa obtin act de proprietate ?
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 12:53, 16 Iunie 2011
Ati putea deschide procedura de uzucapiune.

In cartea funciară pe numele cui este terenul?
Puteti chema la notariat toti mostenitorii vanzatorului in vederea incheierii actului in forma autentica. Daca nu se prezinta, va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care solicitati sa constate schimbul de proprietati.
terenurile de schimb fac parte fiecare dintr-o suprafata mai mare (eu am carte funciara), mostenitorii nu vor sa mai faca schimbul. Fiecare dintre noi - acum urmasii- folosim suprafata de teren schimbata asa cun am convenit.
Initiati in instanta procedura de uzucapiune tabulara. Prin chitanta dovediti ca sunteti posesor de buna-cuvinta si sunteti considerat proprietar.

Uzucapiunea tabulară este reglementată de art. 27 din Legea nr. 115/1938, care dispune că, în ipoteza în care s-a înscris în cartea funciară un titlu nevalabil, drepturile reale nu vor putea fi dobândite prin uzucapiune, dacă dobânditorul a posedat cu bună credință bunul imobil asupra căruia poartă dreptul, pe o perioadă de 10 ani.

Condițiile cerute pentru uzucapiunea tabulară:

existența unui titlu nevalabil; (chitanta)
existența unei posesii utile, neviciate; (adica l-ati folosit permanent, ati platiti impozitele, l-ati lucrat si nu a fost abandonat pentru o perioada de timp)
o posesie de cel puțin 10 ani din partea uzucapantului; (din cate vad o aveti)
existența bunei-credințe a posesorului; (buna credinta o dovediti prin chitanta, martori)
După împlinirea termenului de 10 ani, aparența tabulară va fi înlăturată prin punerea de acord cu starea de fapt. (adica deveniti proprietar cu act de proprietate)

Iar incepand din 1 octombrie 2011 se va aplica urmatoarea prevedere a Noului Cod Civil:

Art. 931. – (1) Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea
funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot
fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani
după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
(2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării
cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune numere cadastrale romeoproiectare32 romeoproiectare32 Buna ziua ! Conform noului Cod Civil, exista uzucapiunea tabulara de 5 ani si extratabulara de 10 ani. Daca am un imobil pe care l-am masurat si OCPI ... (vezi toată discuția)