avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua

Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a facut.
Tot eu i-am platit anul acesta impozitul pe teren din pana in.
Pot incepe un proces de uzucapiune?
Ce altceva trebuie sa aduc judecatorului in afara de intelegerea scrisa prin care ii lucrez gratuit terenul si chitantele ca eu am platit impozitul pe teren? Trebuie si martori?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:42, 23 Februarie 2014
Pana la decesul proprietarei, nu poate fi vorba despre un drept de proprietate dobandit prin uzucapiune atata timp cat dv. ati lucrat terenul cu acordul proprietarei, ca un arendas, nu ca un proprietar.
Daca proprietara a decedat inainte de intrarea in vigoare a NCC, atunci posesia inceputa anterior va fi supusa dispozitiilor vechiului Cod civil. In caz contrar, se vor aplica regulile din NCC.
Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiune trebuie sa indepliniti cumulativ doua conditii:
- posesia exercitata asupra terenului sa fie utila, respectiv posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;
- posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.
Potrivit dispoz. NCC
Art. 930. (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil si dezmembramintele sale pot fi inscrise in cartea funciara, in temeiul uzucapiunii, in folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, daca:
a) proprietarul inscris in cartea funciara a decedat ori, dupa caz, si-a incetat existenta;
b) a fost inscrisa in cartea funciara declaratia de renuntare la proprietate;
c) imobilul nu era inscris in nicio carte funciara.
(2) In toate cazurile, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in cartea funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.

Uzucapiunea tabulara
Art. 931. - (1) Drepturile celui care a fost inscris, fara cauza legitima, in cartea funciara, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate cand cel inscris cu buna-credinta a posedat imobilul timp de 5 ani dupa momentul inregistrarii cererii de inscriere, daca posesia sa a fost neviciata.
(2) Este suficient ca buna-credinta sa existe in momentul inregistrarii cererii de inscriere si in momentul intrarii in posesie.

Curgerea termenului uzucapiunii
Art. 932. - (1) In cazurile prevazute la art. 930 alin. (1) lit. a) si b), termenul uzucapiunii nu incepe sa curga inainte de data decesului sau, dupa caz, a incetarii existentei juridice a proprietarului, respectiv inainte de data inscrierii declaratiei de renuntare la proprietate, chiar daca intrarea in posesie s-a produs la o data anterioara.
(2) Viciile posesiei suspenda cursul uzucapiunii.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea cameliabonciu cameliabonciu daca parintii mei au stapanit 45 de ani o proprietate fara a avea acte pot deveni proprietari prin uzucapiune?multumesc.si daca da ce pasi trebuie uramati (vezi toată discuția)
Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)