avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa prima inmatriculare pentru o persoana cu handicap
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa prima inmatriculare pentru o persoana cu handicap

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati sa gasesc o rezolvarea urmatoarei situatii: un vecin, cu handicap grav (ambele picioare amputate), a cumparat anul trecut o masina adaptata handicapului sau, a inmatriculat-o, a beneficiat de scutirea de taxa de prima inmatriculare, a facut un drum la tara dupa care masinii i s-a stricat ceva la cutia de viteze si nu a putut fi reparata in nici un service; solutia cu inlocuirea cutiei era mai scumpa decat achizitionarea unei masini noi.
De cateva zile si-a cumparat o alta masina, tot adaptata handicapului sau, dar, se pare ca nu mai poate beneficia de scutirea de taxa. Avand in vedere ca prima masina se va putea vinde foarte greu, daca nu chiar deloc, ca omul nu poate beneficia de ea, exista vreo "portita" legislativa prin care sa-si poata inmatricula noua masina fara sa plateasca taxa?
Cel mai recent răspuns: Liciu Melu , Consilier juridic 16:45, 17 Iunie 2011
"Legea" prevede ca o persoana cu handicap poate beneficia de scutire o singura data. In acest caz, inainte de a cumpara un autoturism, cei vizati trebuie sa aleaga bine. Altfel, cu un astfel de motiv, vecinul dvs. ar putea cumpara un autoturism pe care sa-l exploatati dvs., sotia, copilul etc. fraudand Legea.
Atunci cum ramane cu constitutionala "prezumtie de nevinovatie"?
In cazul relatat omul chiar nu mai poate folosi prima masina si chiar poate dovedi acest lucru. Daca el vinde prima masina, cumparatorul, in cazul in care nu se incadreaza la scutiri, este obligat sa plateasca taxa. Nu ar fi fost corect ca si acest om sa poata inmatricula o noua masina pentru el? Observ insa ca potrivit respectivei ordonante de guvern masina unei persoane cu handicap nu are voie sa se strice sau sa piara timp de 5 ani... sau cel asa am dedus eu din text. Daca nu s-a gandit nimeni la varianta asta, si tot ne ferim de "escrocii" care fenteaza taxa, cum se poate, totusi, rezolva problema acestui om?
Imi pare rau pentru persoanele care se afla in astfel de situatii. Ordonantele (si nu numai) emise in stilul actualului guvern, incadrat cu indivizi ostili noua - cetatenii Romaniei, nu reglementeaza aceste aspecte. In mod normal persoana in cauza ar fi trebuit sa faca dovada faptului ca autoturismul nu mai este functional, sau este foarte costisitoare aducerea in stare de operativitate, sa fie obligat sa il predea la "fier vechi" si sa i se permita sa cumpere o alta masina (sau o alta solutie). Este posibil ca actualul guvern sa ne permita in viitor sa luam masa doar odata pe zi.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Liciu Melu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de inmatriculare persoana cu handicap Capone18 Capone18 Salut, Am si eu o problema. As dori sa achizitionez o masina neinmatriculata in Romania si ca sa nu mai platesc taxa de mediu(care mi se pare o prostie) vreau ... (vezi toată discuția)
Va rog un raspuns cat mai urgent! multumesc anticipat alinadrapa alinadrapa Am o nelamurire mare si am nevoie cat de repede de raspuns concret! Vreau sa cumpar o masina care a fost inmatriculata pe persoana cu handicap. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Certificat boala cu handicap grad accentuat utilizatoare utilizatoare Buna ziua, cine cunoaste respectivele legi ,imi poate raspunde si mie,va rog: pot inscrie masina pe numele copilului minor posesor al unui asemenea ... (vezi toată discuția)