avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturile arendatorului rezultare din nerespectarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturile arendatorului rezultare din nerespectarea contractului de arenda

Salutare tuturor,
am arendat 6 ha teren arabil printrun contract inregistrat la primaria locala in data 15.06.2010. Intrucat arendasul nu a respectat clauzele contractuale - nu a platit arenda nici macar dupa un an da a beneficiat de subveniile acordate prin intermediual APIA, doresc rezileierea contractului. Doresc anularea acestui contract si implicit a drepturilor arendasului pe aceasta suprafata - ma refer la subventiile pe suprafata. Nu doresc sa ajung in tribunal daca el retrage cererea de subventie la APIA intrucat as fi de acord sa renunt la drepturile rezulate din contractul de arenda dar oricum as dori sa stiu care sunt pasii pentru anularea contractului. In cazul in care nu isi va retrage cererea de subvenie as dori sa imi cer drepturile rezulatate atat pentru anul trecut cat si pentru anul acesta - care sunt pasii si posibilitatile?

Va multumesc.

v.r.
Cel mai recent răspuns: valnord , utilizator 10:34, 17 Iunie 2011
Dar termenul nu se facea acum in toamna lui 2011? Vedeti si la clauzele de reziliere caci de obicei trebuie sa anuntati cu ceva timp in urma altfel puteti plati daune. Cererea a depus-o pentru ca el axploateaza terenul. Nu va ganditi ca ar fi frumos sa puneti dumneavoastra mana pe acea subventie pentru ca aceea se da doar pentru ca lucrati pamantul . Atentie, nu va grabiti asa.
Intradevar nu vreau sa ma grabesc. Ma gandesc la faptul ca arendasul a beneficiat de subvenii pe anul 2009 -2010 intrucat terenul l-a avut la dispozitie deja in toamna precedenta. doar conotractul a fost stipulat in 2010 - altminnteri nu putea primi subveniile anul trecut in decembrie. Oare gresesc daca spun ca anul acesta in augut ar fi doi ani?
Eu am facut cererea la APIA dar arendasul a inregistrat-o si el si are si contractul care pana la acesta data nu a fost reziliat. Deci implicit, el nu-si retrage cererea, eu trebuie sa renunt si atunci trebuie sa-mi cer drepturile altminteri. Am oare posibilitatea ca anuland acum contractu lde arendare sa am dreptul la subvenii pe anul in curs (2010-2011)?
Va multumesc.

v.r.

v.r.
Pai spuneati ca aveti contractul datat 15 iunie 2010. Acum dumneavoastra doriti o arenda pentru o perioada care nu e acoperita de contract? Trebuia sa incheiati contractul atunci prin 2009, in prima luna cand spuneti ca el a inceput sa va lucreze terenul.
In privinta dublarii cererilor catre apia, nu mai faceti gesturi dinastea ca veti avea probleme. Pana una alta, atat timp cat el a depus cererea pe un contract valabil, atunci dumneavoastra sunteti cel in culpa.
Hotarati-va daca vreti sa reziliati, faceti instiintare catre arendas si catre primaria din raza careia se afla terenul, si terminati " prietenia"
Da intradevar, contractul s-a incheiat in iunie 2010 - am verificat intre timp in aprilie - dar terenul i-a fost pus la dispozitie in toamna anului 2009. L-a lucrat si l-a declarat la apia deja pentru subvenia nului 2009-2010. A lucrat pamantul, a primit subvenia dar nu si-a achitat datoriile. Din moment ce el al primit subventia pe anul 2009-2010 este evident ca l-a lucrat si a beneficiat. Asta nu-l obiliga si la plata - chiar daca contractul a fost incheiat mai tarziu?
Cererea am sa mi-o retrag ca sa nu intampin probleme dar contractul se considera anulat doar daca ii fac instiintarea sau trebuie sa mai fac si altele?
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
valnord, utilizator
Repet ce am precizat mai sus legat de reziliere. Cititi ce spune in contract legat de desfacerea contractului(intelegerii) inainte de termenul de valabilitate. Sa aveti grija ca sa nu fiti nevoit sa platiti daune. Trebuie sa faceti o instiintere scrisa prin care renuntati la derularea contractului pe perioada urmatoare si ii solicitati sa va predea terenul. Termenul il alegeti astfel incat el sa nu apuce sa infiinteze alte culturi pe terenul care o sa vi-l returneze.
Legat de neplata arendei, legal puteti avea pretentia sa o primiti dor pe durata cat a functionat contractul acesta, chiar daca dumneavostra i-ati dat terenul mai inainte .

Alte discuții în legătură

fonduri apia badila steluta badila steluta bunaziua! am un ctr. de arenda cu un proprietar ce detine 150 ha acesta doreste anularea ctr. dar intre timp a depus si cerere de plata pt suprafata ... (vezi toată discuția)
Contractul de arendare annabela annabela Buna ziua tuturor. Am cateva nelamuriri referitoare la contractul de arendare. Odata cu abrogarea legii 16/1994 as dori sa stiu cine inregistreaza contractele ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract arendare kero kero Mama mea a decedat in aprilie si avea 10 Ha teren dat in arenda unui prieten. Timp de 3 ani nu a mai primit nimic de la el iar acum cand am mers la el la fel ... (vezi toată discuția)