avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructul viager

buna ziua


am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate

am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare

as vrea sa stiu ce drepturi am eu ca proprietar
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 05:51, 21 Septembrie 2008
Da, intra-devar aveti nevoie si de acordul mamei deoarece doar ea are dreptul de folosinta asupra imobilului, dumneavoastra avand doar nuda proprietate.
Dreptul deplin de proprietate confera titularului dreptul de posesie, folosinta si dispozitie.
Uzufructuarul are drept de posesie si folosinta, in timp ce proprietarul are doar dreptul de dispozitie, adica puteti sa vindeti imobilul, sa-l lasati mostenire, sa-l donati.
Dreptul de uzufruct este un drept temporar care e valabil pe durata vietii uzufructuarului, in timp ce dreptul de proprietate este perpetuu, putand fi transmis mostenitorilor.
in contract se specifica faptul ca sunt proprietar de drept si de fapt, in acest caz mai este necesar aceptul uzufructuarului?
V-a explicat f bine dna avocat care sunt atributele dreptului de proprietate. Dvoastra aveti dispozitia, iar mama are dreptul de a folosi imobilul pe timpul vietii. Dvoastra daca vreti sa folositi impreuna cu mama imobilul, in speta sa va stabiliti domiciliul (care este o locuinta statornica), adica sa locuiti acolo, aveti nevoie de acordul celui care detine exclusiv dreptul de folosinta, adica acordul mamei.
Dvs nu aveti dreptul de a locui acolo fara acordul mamei.
Puteti instraina nuda proprietate.

avocat Claudiu Lascoschi
Dv. nu ati discutat cu un avocat inainte de instituirea acestui uzufruct, nu? Ca era mult mai ok sa faceti uzufruct numai pe o camera, partial...
Cam nasol... nu puteti garanta ci acest bun, nu puteti instraina decat la pret extraordinar de mic...
Dv. ati renuntat la a folosi bunul pe timpul vietii mamei dv., cam asa ceva inseamna ce ati facut dv. Acum, daca dv. nu mai aveti dreptul de a folosi bunul, nu e normal sa-i cereti acordul celei care are dreptul a-l folosi? Indiferent de ceea ce scrie in contract?

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)