am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate
am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare
Da, intra-devar aveti nevoie si de acordul mamei deoarece doar ea are dreptul de folosinta asupra imobilului, dumneavoastra avand doar nuda proprietate.
Dreptul deplin de proprietate confera titularului dreptul de posesie, folosinta si dispozitie.
Uzufructuarul are drept de posesie si folosinta, in timp ce proprietarul are doar dreptul de dispozitie, adica puteti sa vindeti imobilul, sa-l lasati mostenire, sa-l donati.
Dreptul de uzufruct este un drept temporar care e valabil pe durata vietii uzufructuarului, in timp ce dreptul de proprietate este perpetuu, putand fi transmis mostenitorilor.
V-a explicat f bine dna avocat care sunt atributele dreptului de proprietate. Dvoastra aveti dispozitia, iar mama are dreptul de a folosi imobilul pe timpul vietii. Dvoastra daca vreti sa folositi impreuna cu mama imobilul, in speta sa va stabiliti domiciliul (care este o locuinta statornica), adica sa locuiti acolo, aveti nevoie de acordul celui care detine exclusiv dreptul de folosinta, adica acordul mamei.
Dv. nu ati discutat cu un avocat inainte de instituirea acestui uzufruct, nu? Ca era mult mai ok sa faceti uzufruct numai pe o camera, partial...
Cam nasol... nu puteti garanta ci acest bun, nu puteti instraina decat la pret extraordinar de mic...
Dv. ati renuntat la a folosi bunul pe timpul vietii mamei dv., cam asa ceva inseamna ce ati facut dv. Acum, daca dv. nu mai aveti dreptul de a folosi bunul, nu e normal sa-i cereti acordul celei care are dreptul a-l folosi? Indiferent de ceea ce scrie in contract?