avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca suplimentara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca suplimentara

Buna ziua
Am urmatoarea situatie
O societate/regie , de pilda Compania Apa, are o spartura si este nevoita sa cheme salariati de acasa dupa orele de program intr-o zi de vineri si pentru terminarea lucrarilor si simbata. (Salariatii in cauza nu lucreaza in ture si liber simbata si duminica)
Codul muncii stipuleaza la art. 122 alin. (1) ca "Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia".
In cazul in care nu se pot acorda zile libere platite se va acorda un spor la salariu de 75% in luna urmatoare celor 60 de zile (sper ca am interpretat corect textul de lege)

Apoi la art. ART. 137 Codul Muncii sptipuleaza
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

Va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri#-o referitor la munca suplimentara efectuata simbata
se considera munca suplimentara care se compenseaza conform prevederilor de la art. 122 si dupa caz 123 CM
sau intra la art. 137.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: dijmarescu , utilizator 16:05, 17 Iunie 2011
Muncii suplimentare in zilele de repaus ii sunt aplicabile prevederile art.137 c.mun.

Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
Multumesc inca o data

Deci se acorda si zile libere si spor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata sarbatorilor legale ce pica simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna, Este legal daca un angajator alege intre a plati angajatii care lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala ce pica sambata sau duminica doar cu spor de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)