avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2007 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce este de facut ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce este de facut ?

Buna seara
Am o ii ( intreprindere individuala) si nu am platit CNAS niciodata,pana anul acesta sincer nici nu am stiut si nici nu m-a avertizat nimeni cum ca as datora o astfel de contributie. De ce mi'a fost frica nu am scapat pana la urma ,adica azi am primit instiintarea cum ca trebuie sa platesc vre'o 800 de euro. Ce ma deranjeaza e ca dobanda e mult mai mare decat plata in sine ! Spuneti'mi v-a rog,aceasta plata se poate esalona ?Cum pot sa o fac ,daca e posibil ? Daca platesc doar cat pot in fiecare luna e vre'o problema ? Se considera vechime in munca acesti ani,eu neplatind nici somaj nici asigurari sociale ( fiind scutit,deoarece sunt o persoana cu handicap si pensionar pe caz de boala) ?
Cum se calculeaza aceasta contributie.eu fiind cu un program de munca de doar 4 ore.......Sincer nu am avut niciodata datorii,intodeauna mi'am achitat constiincios darile,dar acum nu stiu cum sa le fac fata !Ce sfaturi imi puteti da ?
Va multumesc !!!!
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:10, 18 Iulie 2011
Chiar nici un sfat ? E asa groasa ?
Dobanda care e mai mare ca soldul se poate actiona in instanta ?
scuze pt. deranj,dar efectiv nu am de unde sa platesc banii astia toti odata !
S tiu ca e alta poveste,dar eu sunt inscris intr'un program de sanatate gestionat de acceiasi casa,si nu am primit niciodata medicamentele la timp si comform programului,punandumi viata in pericol zi de zi,prin urmare eu nu am facut nici un demers pt. viata mea,ei de ce preseaza ?
Aceasta "dare' catre sanatate poate fi bagata in contabilitate ? poate fi bagata intreaga suma sau dor soldul fara majorari ?
Se poate plati in contul cnas esalonat ,sau trebuie platit la casieria lor ?Daca platesc in mai multe rate ditect in contul lor prin banca,e valabil ordinul de plata in contabilitate ? Plata se trece la cheltuieli ?
Vad ca e plin de specialisti pe aici............Felicitari !!! Tineti'o tot asa !!!!
Am platit 2500 de lei in contul anilor 2007 ,2008 si am specificat pt. "in continuarie" neprimind si soldul pe anii '09,10''11.....dar am mentionat ca nu platesc si dobanda,e legal ?
In primul rand trebuie sa stiti daca ati fost pensionat pe grad de boala fara drept de munca, inafara de faptul ca va vor cere contributiile neplatiti plus dobanzi si penalitati va vor cere si pensia retroactiv. Fiind pensionat pe grad de boala fara drept de munca, in momentul in care ati inceput sa obtineti venituri pensia se suspenda.
Probabil totusi aveati drept de munca ce nu s-a ajuns in aceasta situatie.

In al doilea rand, la fel cum pentru a conduce o masina pe drumurile publice trebuie sa cunoasteti legislatia rutiere, tot asa, fiind autorizat sa desfasurati activitati independente trebuia sa fi stiut obligatiile pe care le aveti. Nu trebuia sa va anunte nimeni( desi era frumos) era in obligatia dvs sa stiti aceste lucruri.

Contributia la sanatate se calculeaza efectiv in functie de venitul obtinut, nu are relevanta durata programului de munca.
Nu numai ca poate fi bagata in contabilitate ci e chiar obligatoriu.

E bine ca ati platit macar soldul, astfel dobanzile si penalitatile nu vor mai creste. Evident ca trebuie sa le platiti si pe acestea. Va sfatuiesc sa mergeti din proprie initiativa la casa de sanatate si sa platiti si restantele de pe 2009 pana in prezent pentru ca dobanzile si penalitatile de intarziere cresc incontinuu in fiecare zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este adevarat ca putem scapa de dobanzi ? majoritar majoritar Am citit pe forumul dv. ca guvernul pregateste o OG.prin care cei care au darile la zi pot scapa de dobanzi,ESTE ADEVARAT ? In speta eu am dobanzi mai mari ... (vezi toată discuția)
Cas pentru pfa radu_pas radu_pas Buna ziua, Daca sunt angajat la un SRL si mi se platesc toate taxele pentru norma intreaga si in acelasi timp am un PFA, platesc CAS pentru amandoua sau ... (vezi toată discuția)
Plata carte de munca pfa gabriel20001 gabriel20001 salut mama mea are o frizerie pfa si nu sia platit cartea de munca din 2005 doar cas`ul si acuma ia venit de la casa judeteana de pensii o scrisoare prin care ... (vezi toată discuția)