avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noul Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noul Cod civil

Poate sa-mi spuna cineva ce modificari aduce noul C.civ. in legatura cu consimtamantul si viciile de consimtamant?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Alina-Crina, utilizator
Alina-Crina a scris:

Credeti ca n-am facut asta?!


Daca ati facut deja asta, dar unele articole din noul cod civil v-au lasat la limita buimacelii (nici eu nu-s prea departe) atunci puteti trece la ...bursa literelor de taraba, pe masura ce se va scrie pe marginea lui.

Iata ce scria Dimitrie Alexandresco despre vechiul (si inca actualul) Cod Civil: "Eata 20 de ani trecuti de cand s-a pus in aplicare Codul Civil, si cu toate acestea, n'avem inca nici un comentariu complect in limba Romana, afara de acel al d-lui Eraclide, daca putem sa numim astfel o compilare atat de necomplecta si de putin metodica". (ortografia e de la 1886).

Credeti ca noua (doar pentru ca suntem practicieni) ne-a turnat cineva cu palnia alaltaieri noapte NUANTELE de interpretare !? (care vor fi descoperite si dupa ce ai citit articolul x de o suta de ori?).

Intai o sa-mi ramana punga intr-un echilibru precar si o sa-mi curga binisor ochii cumparand si citind literatura juridica (si multa maculatura pe langa ea) pana voi indrazni sa cred ca un text se interpreteaza asa si nu altminteri.
Deocamdata vad doar ...aberatiile care imi fac neuronii sa barfeasca.

Ce va face sa credeti ca m-as apuca sa ...gandesc aici cu glas tare? (ca m-as apuca sa ...trancanesc aici tot ce-mi trece prin minte pe marginea unui articol, inainte de a se fi limpezit cearta neuronilor mei).

By the way ...ca tot vorbeati despre studii. Cu cine as face-o, daca as face-o? Caci as fi dispusa sa schimb cateva IDEI, dar nu sa dau mura'n gura.

Pe mine m-a costat 1000 de lei ca sa ies de la o conferinta cu mai multe neclaritati decat cele cu care am intrat. Si asta-i doar inceputul! Pe-ale mele cine le limpezeste ...pe de-a moaca!?



Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
romascanu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
Dispoziţiile art. 1182 N.C.civ. stabilesc că încheierea contractului se face prin negocierea lui de către părţi sau prin acceptarea fără rezerve a unei oferte de a contracta.
Pentru a fi valabil exprimat şi a produce efecte juridice, consimţământul trebuie dat în cunoştinţă de cauză şi în deplină libertate, respectiv să nu fie afectat de vicii care să-l altereze. În acest sens, dispoziţiile art. 1204 N.C.civ. statuează, cu referire la condiţiile consimţământului, că acesta trebuie să fie serios, liber şi exprimat în cunoştinţă de cauză (potrivit art. 953 din Codul civil de la 1865, consimţământul nu este valabil, când este dat prin eroare, smuls prin violenţă sau surprins prin dol).

Conform art. 1205 alin. 1 N.C.civ., este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care o punea fie şi numai vremelnic în neputinţă de a-şi da seama de
urmările faptei sale.

Potrivit art. 1206 N.C.civ. consimţământul este viciat atunci când este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violenţă (alin. 1).
De asemenea, consimţământul este viciat în caz de leziune.

In noul Cod civil se regăseşte în mai multe articole (art. 1207-1213), care reglementează diferite feluri de erori care pot apărea la momentul încheierii actului (eroarea nescuzabilă, eroarea asumată, eroarea de calcul, eroarea de comunicare sau de transmitere), cu sancţiunile corespunzătoare care pot interveni.
Una dintre modificari la viciile de consimtamant e reglementarea erorii de drept. Personal am incercat sa abordez subiectul asta la o conferinta studenteasca. Desi am luat premiul 1 si am scris vreo 20 de pagini pe tema asta, nu cred ca m-am lamurit nici acum de-a binelea. Eu inca sunt mica...nu se lamuresc ei cei mari, daramite....un viitor boboc de jurist.
Potrivit art. 1207 N.C.civ., eroarea de drept este esenţială atunci când priveşte o normă juridică determinantă, potrivit voinţei părţilor, pentru încheierea contractului (alin. 3). Eroarea care priveşte simplele motive ale contractului nu este esenţială, cu excepţia cazului în care prin voinţa părţilor asemenea motive au fost considerate hotărâtoare (alin. 4).
În felul acesta, se pare ca a fost tranşată controversa din doctrină, care, în absenţa unei reglementări exprese, admitea sau nu anulabilitatea actului pentru eroare de drept, considerându-se că falsei reprezentări a unei asemenea realităţi juridice i se opune maxima nemo censetur ignorare legem (nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii).
Eroarea de drept nu va putea fi invocată în cazul dispoziţiilor legale accesibile şi previzibile (art. 1208 alin. 2).

Alte discuții în legătură

Demisie robinzz2 robinzz2 Ce motiv as putea invoca atunci cand urmaresc anularea unui act redactat de mine in ceea ce priveste demisia? Mentionez ca la momentul redactarii eram in ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără respectarea procedurilor legale? ContSters396991 ContSters396991 Este posibil ca o persoană să fie expertizată psihiatric fără să i se solicite în prealabil consimțământul? Poate fi lovită de nulitate absolută ... (vezi toată discuția)