avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noul Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noul Cod civil

Poate sa-mi spuna cineva ce modificari aduce noul C.civ. in legatura cu consimtamantul si viciile de consimtamant?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Alina-Crina, utilizator
Nemo censetur ignorare legem e o poveste frumoasa.
Problema va fi in cazul "dispozitiilor legale accesibile si previzibile" care nu pot face obiectul erorii de drept. Probabil se va apela la jurisprudenta CEDO pentru definirea acestor termeni.
Instantele vor fi destul de circumspecte la aplicarea acestor dispozitii.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat
freeelis a scris:

Dispoziţiile art. 1182 N.C.civ. stabilesc că încheierea contractului se face prin negocierea lui de către părţi sau prin acceptarea fără rezerve a unei oferte de a contracta.


Si nu va ia cu rau de la stomac cand vedeti asa ceva? Cand se pune semnul egalitatii intre faza precontractuala (negocierea) si contractul incheiat?
Cum adica (gata) INCHEIAT PRIN negociere? Pai dialogul e purtat de potentialii parteneri tocmai pentru a vedea DACA se POT pune de ACORD cu privire la un sistem de reguli, de drepturi si de obligatii corelative. (iar o negociere poate dura si ani buni).

E adevarat ca formarea vointei juridice a partilor se realizezaza prin tratative, dar ca sa avem un contract INCHEIAT mai trebuie ca vointa juridica sa fie si COMUNA. Ca nu-i suficent ca eu sa negociez despre cai verzi pe pereti si celalalt despre potcoave de cai morti pentru a se considera ca am INCHEIAT deja vreun contract avand ca obiect niste cai. (caci aliniatul urmator e si mai si: " E suficient ca partile sa se puna de acord asupra elementelor esentiale ...chiar daca lasa unele element secundare spre a fi convenite ulterior...) Valeu! Ce de termeni "previzibili". Oare ce-o fi esential si ce-o fi secundar?

Iertati exprimarea, dar ma tem ca aia care au gandit (pardon, luat cu copy-paste si tradus prost) textul acesta, n-au auzit de consensul partilor (prin care se exprima asentimentul lor de a se lega juridiceste) concordanta deplina intre vointele subiectelor in cauza si coexistenta actelor volitionale. Asta da limba straina pentru ei! Ma mir chiar ca le-a scapat cuvantul acord ...prin aliniatul 2.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
romascanu, moderator
#-o #-o

Pacat ca nici odata cu legea 71/2011 nu si-au dat seama de prostia asta.
Vin cu o completare :
"Art. 105. - Dispoziţiile art. 1.182 alin. (2) şi (3) din Codul civilnu sunt aplicabile contractelor a căror negociere a începutînainte de intrarea în vigoare a Codului civil"

O mare ineptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie robinzz2 robinzz2 Ce motiv as putea invoca atunci cand urmaresc anularea unui act redactat de mine in ceea ce priveste demisia? Mentionez ca la momentul redactarii eram in ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără respectarea procedurilor legale? ContSters396991 ContSters396991 Este posibil ca o persoană să fie expertizată psihiatric fără să i se solicite în prealabil consimțământul? Poate fi lovită de nulitate absolută ... (vezi toată discuția)