Viciile de consimtamant sunt imprejurari care afecteaza caracterul constient si liber al vointei de a face un act juridic. Sunt vicii de consimtamant: eroarea, dolul, violenta, leziunea.
Viciile de consimtamant sunt enumerate in art. 1206 Cod civil, articolele urmatoare tratand aceste vicii pe larg.
a) EROAREA. Asa cum se poate observa din continutul art. 1207-1211 Cod civil, poate fi de mai multe feluri: eroare esentiala, eroarea nescuzabila, eroarea asumata, eroarea de calcul, eroarea de comunicare sau de transmitere.
In functie de tipul erorii, actul care a fost incheiat poate fi anulat in tot sau in parte, aceste sanctiuni intervenind ca urmare a cererii partii ce s-a aflat in eroare.
b) DOLUL. Consimtamantul este viciat prin dol atunci cand partea s-a aflat intr-o eroare provocata de manoperele frauduloase ale celeilalte parti ori cand aceasta din urma a omis, in mod fraudulos, sa il informeze pe contractant asupra unor imprejurari pe care se cuvenea sa i le dezvaluie.
c) VIOLENTA. Exista violenta cand temerea insuflata este de asa natura incat partea amenintata putea sa creada, dupa imprejurari, ca, in lipsa consimtamantului sau, viata, persoana, onoarea sau bunurile sale ar fi expuse unui pericol grav si iminent.
Violenta poate atrage anularea contractului si atunci cand este indreptata impotriva unei persoane apropiate, precum sotul, sotia, ascendentii ori descendentii partii al carei consimtamant a fost viciat.
d) LEZIUNEA. Conform art. 1221 Cod civil, exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand de starea de nevoie, de lipsa de experient a ori de lipsa de cunostinte a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa ori a unei al te persoane o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii.
Leziunea poate exista si atunci cand minorul isi asum a o obligatie excesiva prin raportare la starea sa patrimoniala, la avantajele pe care le obtine din contract ori la ansamblul circumstantelor.
[ link extern ]