avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exemplu de dol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exemplu de dol

Am si eu nevoie de un exemplu de dol in incheierea unui contract de vanzare cumparare.

Conform art. 1207 din Noul Cod Civil, contractul poate fi anulat la cererea părţii care la momentul încheierii contractului se afla într-o eroare esenţială, dacă cealaltă parte ştia sau, după caz, trebuia să ştie că faptul asupra căruia a purtat eroarea era esenţial pentru încheierea contractului.

Eroarea este esenţială (a) când poartă asupra naturii sau obiectului contractului (de exemplu, dacă unul dintre co-contractanţi credea că încheie un contract de întreţinere şi nu un contract de vânzare), (b) când poartă asupra identităţii obiectului prestaţiei (de pildă, dacă unul dintre co-contractanţi credea că va cumpăra un anume bun, dar, de fapt, achiziţionează un altul) sau asupra unei cantităţi a acesteia în absenţa căreia contractul nu s-ar fi încheiat, ori (c) când poartă asupra identităţii persoanei sau asupra unei calităţi a acesteia în absenţa căreia contractul nu s-ar fi încheiat (spre exemplu, atunci când s-a încheiat un contract de mandat sau de intermediere în considerarea calităţilor personale mandatarului sau intermediarului).
Vicierea prin dol a consimtamantului este atunci când partea s-a aflat într-o eroare provocată de manoperele frauduloase ale celeilalte părţi ori când aceasta din urmă a omis, în mod fraudulos, să-l informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselatorie fata de chirias ionutglogojan ionutglogojan Buna ziua, in iunie 2011 am incheiat un contract de inchiriere pentru o garsoniera. Mi sa cerut un o garantie de 300Euro si o garantie pentru intretinere de ... (vezi toată discuția)
Demisie robinzz2 robinzz2 Ce motiv as putea invoca atunci cand urmaresc anularea unui act redactat de mine in ceea ce priveste demisia? Mentionez ca la momentul redactarii eram in ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)