Conform art. 1207 din Noul Cod Civil, contractul poate fi anulat la cererea părţii care la momentul încheierii contractului se afla într-o eroare esenţială, dacă cealaltă parte ştia sau, după caz, trebuia să ştie că faptul asupra căruia a purtat eroarea era esenţial pentru încheierea contractului.
Eroarea este esenţială (a) când poartă asupra naturii sau obiectului contractului (de exemplu, dacă unul dintre co-contractanţi credea că încheie un contract de întreţinere şi nu un contract de vânzare), (b) când poartă asupra identităţii obiectului prestaţiei (de pildă, dacă unul dintre co-contractanţi credea că va cumpăra un anume bun, dar, de fapt, achiziţionează un altul) sau asupra unei cantităţi a acesteia în absenţa căreia contractul nu s-ar fi încheiat, ori (c) când poartă asupra identităţii persoanei sau asupra unei calităţi a acesteia în absenţa căreia contractul nu s-ar fi încheiat (spre exemplu, atunci când s-a încheiat un contract de mandat sau de intermediere în considerarea calităţilor personale mandatarului sau intermediarului).
Vicierea prin dol a consimtamantului este atunci când partea s-a aflat într-o eroare provocată de manoperele frauduloase ale celeilalte părţi ori când aceasta din urmă a omis, în mod fraudulos, să-l informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie.
Demisie
robinzz2
Ce motiv as putea invoca atunci cand urmaresc anularea unui act redactat de mine in ceea ce priveste demisia? Mentionez ca la momentul redactarii eram in ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb
kamytza01
buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla.
de un an eu si ... (vezi toată discuția)