avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inselatorie fata de chirias
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inselatorie fata de chirias

Buna ziua, in iunie 2011 am incheiat un contract de inchiriere pentru o garsoniera.
Mi sa cerut un o garantie de 300Euro si o garantie pentru intretinere de 250Ron.
Precizez faptul ca sunt nevazator si acum am aflat citind cu cineva ca de fapt detin un contract de comodat in care nu se sppune nimic de chirie si garantii.
El mi-a fost citit de aceasta doamna ca fiind contract de inchiriere nu un contract de comodat.
Intrebarea este:
Pot recuperea in vreun fel acele garantii?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ContSters237899 , utilizator 18:15, 14 Martie 2012
Puteti formula o plangere la organul de politie pentru inselaciune si va constituiti parte vatamanta. In plangere puteti cerere recuperarea sumelor de bani platite necuvenit, precum si dobanzi ori daune.
Nu e chiar asa. Contractul este lovit de nulitate, dupa caz se poate cere rezilierea ori rezolutiunea contractului, si recuperarea sumelor de bani. Desigur ca speta comporta oarece discutie si sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, insa opinia mea este ca speta este de natura civila.
Conform art. 1207 din Noul Cod Civil, contractul poate fi anulat la cererea partii care la momentul incheierii contractului se afla intr-o eroare esentiala, daca cealalta parte stia sau, dupa caz, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era esential pentru incheierea contractului.

Eroarea este esentiala (a) cand poarta asupra naturii sau obiectului contractului (de exemplu, daca unul dintre co-contractanti credea ca incheie un contract de intretinere si nu un contract de vanzare), (b) cand poarta asupra identitatii obiectului prestatiei (de pilda, daca unul dintre co-contractanti credea ca va cumpara un anume bun, dar, de fapt, achizitioneaza un altul) sau asupra unei cantitati a acesteia in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat, ori (c) cand poarta asupra identitatii persoanei sau asupra unei calitati a acesteia in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat (spre exemplu, atunci cand s-a incheiat un contract de mandat sau de intermediere in considerarea calitatilor personale mandatarului sau intermediarului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exemplu de dol Adrian1428 Adrian1428 Am si eu nevoie de un exemplu de dol in incheierea unui contract de vanzare cumparare. (vezi toată discuția)
Contract de inhiriere sau contract de comodat ionutglogojan ionutglogojan Buna ziua, in iunie 2011 am incheiat un contract de inchiriere pentru o garsoniera. Mi sa cerut un o garantie de 300Euro si o garantie pentru intretinere de ... (vezi toată discuția)
Cred ca am fost inselat Cristidomni Cristidomni Buna ziua, Cred ca am fost inselat de un vanzator particular de auto. Mi-a dat o masina ca fiind din 2005 cu 178000 km la bord, dar am descoperit ulterior ... (vezi toată discuția)