avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cred ca am fost inselat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cred ca am fost inselat

Buna ziua,

Cred ca am fost inselat de un vanzator particular de auto. Mi-a dat o masina ca fiind din 2005 cu 178000 km la bord, dar am descoperit ulterior ca la verificarea VIN-ului masinii apare fabricata in 2003 si am gasit in masina fara sa stie vanzatorul de existenta lor cartea de servis cu o ultima interventie in 2014 la 310000 de km si o factura de reparatie la 320000 km in 08.2015.
Ce pot sa fac?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AVOCAT GEORGIANA URIAN , Avocat 11:22, 31 Ianuarie 2017
Era bine daca ati fi verificat inainte de a o cumpara. Scriu asta nu pentru dvs., ci pentru alti cititori care ar putea fi in situatia dvs. inainte sa cumpere masina.
Din pacate in Romania se practica pe scara larga "datul kilometrajului inapoi", si sunt foarte multi cumparatori pacaliti de povestea frumoasa a masinii noi, care a fost a "sotiei batrane a unui medic, care a folosit-o numai sa mearga la piata in weekend", si de aceea are 10 ani vechime dar numai 70 000 de km la bord. Toate astea sunt povesti, este foarte greu de crezut ca o masina folosita in vest a facut numai 7 000 de km pe an ...



Nu aveti foarte multe optiuni acum. In teorie, aveti doua optiuni:
- sa cereti anularea contractului de vanzare, si sa dati masina inapoi si sa va luati banii. Practic, nu cred ca vanzatorul ar fid e accord cu asta pe cae amiabila, si ar trebui sa mergeti in instant. Sansele sa obtineti anularea in instanta depind de multi factori, cum ar fi: starea generala a masinii, pretul pe care l-ati dat pe ea cand stiati ca e "mai buna", pretul pietei pentru masina in starea reala etc. S-ar putea ca de fapt diferenta sa nu fie forte mare, si sa nu justifice anularea intregului contract.
Toata tarasenia de mai sus va va costa bani, timp si nervi, incat nu stiu daca merita.
- plangere penala pentru inselaciune cu privire la masinia, facuta impotriva vanzatorului. Cred insa ca asta are si mai putine sanse de reusita, pentru ca antcipez ca nu se va putea dovedi ca exact avnzatorul a dat km inapoi, a modificat anul fabricatiei etc. Poate a facut-o altcineva, inainte ca masina sa ajunga la vanzatorul dvs...
In plus, atentie la cele doua date, 2003 si 2005. Este posibil ca (fara sa existe vreun fals), masina sa fie fabricate in 2003 dar sa fi fost cumparata prima data (prima inmatriculare, cum ar veni) in 2005. Este posibil sa fi stat 2 ani in parcursul fabrica - dealer, sa nu fie vreun fals.


Buna ziua.
Formulati o actiune prin care sa solicitati anularea contractului de vanzare cumparare, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, respectiv dvs. sa va primiti banii inapoi si implicit sa restituiti masina.

In situatia descrisa de dvs. temeiul de drept al unei eventuale actiuni il reprezinta art. 1207, alin. 1 si alin. 2 pct 1 si 2 din Codul Civil care reglementeaza eroarea ca viciu de consimtamant, respectiv: (1) Partea care, la momentul încheierii contractului, se afla într-o eroare esenţială poate cere anularea acestuia, dacă cealaltă parte ştia sau, după caz, trebuia să ştie că faptul asupra căruia a purtat eroarea era esenţial pentru încheierea contractului. (2) Eroarea este esenţială: 1. când poartă asupra naturii sau obiectului contractului; 2. când poartă asupra identităţii obiectului prestaţiei sau asupra unei calităţi a acestuia ori asupra unei alte împrejurări considerate esenţiale de către părţi în absenţa căreia contractul nu s-ar fi încheiat;

Se poate formula de asemenea o plangere penala pentru inselaciune.

Apreciez ca o actiune in anularea contractului este mai sigura si mai rapida in vederea solutionarii problemei descrise de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune la cumpararea masinii ttino ttino Buna ziua, Am cumparat in urma cu 2 saptamani un autoturism care are afisat pe bord un numar de km care nu este real (kilometrajul a fost mult dat inapoi). ... (vezi toată discuția)
Ajutor. masina second cu posibile acte false doomy852 doomy852 Buna seara, Acum 1 an am cumparat dintr-un targ auto o masina de la o persoana fizica. Vanzatorul mi-a aratat toate actele , totul in regula la prima ... (vezi toată discuția)
Masina sh cumparata si apoi au aparut probleme BusuiocRoxana BusuiocRoxana Buna ziua, Am cumparat o masina Dacia Sandero fabricata in 2019 cu aprox 5000 km. Masina arata si functiona ca noua. Ca sa fiu sigura, am dus masina la ... (vezi toată discuția)