avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune la cumpararea masinii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune la cumpararea masinii

Buna ziua,

Am cumparat in urma cu 2 saptamani un autoturism care are afisat pe bord un numar de km care nu este real (kilometrajul a fost mult dat inapoi). Pot face ceva in acest sens, tinand cont ca masina a fost scoasa la vanzare pe un site de profil unde era postat numarul fals de kilometri si telefonul de contact era al celui cu care am incheiat actul de v/c, dar, ultimul proprietar pe cartea de identitate nu era vanzatorul ci o firma de liesing care a vandut masina unei PFA care la randul ei a instrainat-o vanzatorului meu. Numarul adevarat de kilometri l-am aflat de la firma de liesing de pe cartea de identitate careia i-am solicitat factura cu care a instrainat masina, factura pe care erau trecuti numarul real de kilometri. (Copia acestei facturi am primit-o si de la vanzatorul meu in vederea inmatricularii autoturismului insa aceasta era falsificata si nu continea kilometri autoturismului).

Multumesc

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
ttino, utilizator
Cel mai recent răspuns: ttino , utilizator 14:02, 25 Iulie 2011
In ce sens sa faceti ceva?
In sensul de a strica vinderea ori de a primi ceva bani de la vanzator?
Nu cred ca ar fi vreo infractiune, este un act juridic civil.Vanzatorul se poate apara foarte simplu prin a sustine ca de fapt ar mai fi sofat dupa ce a pus anuntul si astfel ar dovedi diferenta de kilometri in plus pe care doar o banuiti ori ca numarul de kilometri reali vi l-a adus la cunostinta.Toate acestea in raport si cu apararea decisiva a vanzatorului ca oricum, chiar aflandu-se intr-o eroare de fapt cu privire la kilometri, nu acest aspect a fost decisiv pentru cumparator, acesta fiind multumit ca masina functioneaza rezonabil in functie de vechime etc.
Copia facturii il ajuta si mai mult pe vanzator in cazul dat.
Puteti face plangere penala pentru inselaciune, fals si uz de fals.
Bineinteles, va trebui sa dovediti adevarul afirmatiilor dvs.
Diferenta de km este semnificativa in asa fel incat nu ati fi cumparat masina in acele conditii, iar pretul de vanzare era cu mult mai mare decat valoarea reala a masinii? Vi s-a adus un prejudiciu?
Art 215 "inselaciunea" alin 3, spune asa :
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.
Va multumesc pentru raspunsuri,

Cand cumperi o masina cu 30.000 km pe bord stai oarecum linistit din punct de vedere al uzurii acesteia. Cand afli ca in realitate aceasta are 118.000 km intri in panica (oare o fi schimbat distributia, injectoarele, elemente de suspensie, etc...) Fara discutie n-as fi cumparat masina daca stiam adevarul dar acum ca am muscat-o (scuzați dar n-am găsit ceva mai adecvat) incerc macar sa recuperez banii ce urmeaza sa-i investesc pentru a schimba piesele necesare conform cartii service la kilometri reali ai masinii (apox 1000 euro). Masina a avut 3 proprietari: primul a vandut-o corect cu km specificati pe factura, au mai urmat 2 dupa care a ajuns la mine. Unul din cei 2 intermediari a masluit kilometrajul, intrebarile mele sunt:
1. Cu cine ma judec avand in vedere ca cel de la care am cumparat poate spune ca nici el n-a stiut - trebuie sa-i chem in judecata pe amandoi sau pe rand sau...?
2. Dovada mea asupra kilometrajului real este primul proprietar care mi-a furnizat factura de instrainare catre cumparatorul 2 unde era trecut nr. real de kilometri - este aceasta o dovada suficienta ?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
ttino, utilizator
Daca alegeti calea unei plangeri penale, nu este obligatoriu sa indicati in cuprinsul ei cine este vinovatul. Vinovatia va fi stabilita de organele de cercetare penala.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator

Alte discuții în legătură

Inselaciune cumparat masina emil51 emil51 Pe 9 Mai 2008 am cumparat o masina de la un tip din Ploiesti, cu care am facut un act de vanzare-cumparare la o dactilografie de langa ... (vezi toată discuția)
Am aflat cu ocazia itp că mașina cumpărată avea kilometrajul dat înapoi. aș dori să o returnez, am șanse în instanță? IonutCirciu IonutCirciu Salut mi am cumpărat un golf 5 acum 5 luni și in bord avea 180.000km, am pus o pe tester nua găsit nimic in neregula bun, după ceva timp am avut și niște ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat o mașină cu kilometrajul modificat. ce pot face? Imperator12 Imperator12 Buna searaam cumparat o masina cu km modificati.la o săptămână de la cumpararea masinii am intrat pe un site de verificări auto si am observat ca la ... (vezi toată discuția)