giovana a scris:
sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de plata 5000 ron, deci cum sar zice am avut castig de cauza. intrebarea mea este cine plateste cheltuielile de judecata ca am avut si eu ceva cheltuili avocat si ceva taxe?#-o
În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.
Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra cheltuielilor de judecată nu poate fi îndreptată pe calea procedurii reglementată în art.281 C.proc.civ. . Potrivit actualei reglementări, partea interesată poate solicita completarea hotărârii, în temeiul art.281 ind.2 C.proc.civ.