avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lamurire si completare dispozitiv
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lamurire si completare dispozitiv

Am un caz:

Am castigat in instanta un proces la tribunal si mi se comunica hotararea. In hotarare constat ca instanta de judecata imi acorda cheltuieli de judecata 1000 ron si nu 2000 ron atat cat am dovedit cu o chitanta de 1000 ron si un ordin de plata de 1000 ron.9 (cele doua documente se afla in dosar). Ca sa recuperez banii mai repede intreb avocatul daca exista o solutie de recuperare mai rapida a banilor decat recursul. Avocatul imi spune ca pot intocmi o "Lamurire si completare dispozitiv" considerand ca instanta a facut o eroare. (poate cine a scris nu a stiut sa citeasca OP-ul), instanta nemotivand in hotarare de ce imi acorda 1/2 din cheltuielile de judecata. Dar stupoare ,dupa ce intocmesc acest act si ma judec instanta de fond imi rescpinge completare dispozitiv, adica nu imi da cei 1000 ron, pe care eu I-am platit efectiv.
Intrebarea mea este: mai pot recupera acesti bani dupa ce instanta imi comunica rezolutia? Cine a gresit: judecatorul sau avocatul? Admit ca cine munceste nu poate sa nu greseasca , dar eu vreau sa-mi pot recupera banii.
Exista vreo solutie sa-i recuperez?

PS. intimata a facut recurs.


Multumesc :hammer:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:33, 14 Februarie 2010
trebuia sa faceti o cerere de indreptare a erorii daca nu s-ar fi facut recurs de catre intimata..
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .

În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.

Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.
Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra cheltuielilor de judecată nu poate fi îndreptată pe calea procedurii reglementată în art.281 C.proc.civ. . Potrivit actualei reglementări, partea interesată poate solicita completarea hotărârii, în temeiul art.281 ind.2 C.proc.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste cheltuielile de judecata? giovana giovana sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala? atlantiana atlantiana Am fost parte intr-un proces - parat. La ultimul termen am cerut cheltuieli de judecata si am depus chitanta in original. Actiunea a fost respinsa, deci am ... (vezi toată discuția)