avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroare materiala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroare materiala?

Am fost parte intr-un proces - parat. La ultimul termen am cerut cheltuieli de judecata si am depus chitanta in original. Actiunea a fost respinsa, deci am castigat eu. Dar pe sentinta comunicata nu se spune nimic despre cheltuielile de judecata.

Ce fac acum? Cum se cheama actiunea pe care trebuie sa o intreprind ca sa apara si cheltuielile de judecata in sentinta? Recurs? Indreptare de eroare materiala? Altfel?
Actiunea asta trebuie inaintata pana la expirarea termenului de recurs?

Cel mai recent răspuns: atlantiana , utilizator 11:29, 7 August 2008
Pentru omisiunea cheltuielilor de judecata, trebuie sa faceti cerere intemeiata pe art. 281 ind. 2 , alin. (1) Cod procedura civilain acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare.
Deci, grabiti-va! Daca sunteti in criza de timp trimiteti prin posta cererea ( la instante e program redus acum).
Cererea se va solutiona de urgenta, cu citarea partilor, prin hotarare separata.
Va multumesc mult pentru raspuns. Mai am la dispozitie doua zile.
Ce ce intampla daca reclamantul face recurs? Actiunea mea si a lui se vor combina sau raman separate?
Credeti ca formularea urmatoare este potrivita?


„Domnule Preşedinte,

Subscrisa __, cu sediul în Constanţa, __, prin delegat __, solicită

COMPLETAREA HOTÃRÂRII

dată prin sentinţa nr. 11514 din 24.06.2008 în dosarul nr.4990/212/2008.

În hotararea data, instanţa a omis să se pronunţe asupra cererii formulate de ____ prin întâmpinare, cu privire la plata cheltuielilor de judecată de câtre reclamanta, în temeiul art.274 din Codul de procedură civilă.
Ca urmare, în baza art. 281 ind. 2 , alin. (1) Cod procedura civila, solicităm completarea hotărârii date.“

Va multumesc inca o data pentru amabilitatea si promptitudinea cu care mi-ati raspuns!
Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
atlantiana, utilizator
Este in regula cum ati scris cererea - important e sa indicati temeiul de drept si instanta va intelege. In solutionarea cererii dvs. se va pronunta o hotarare, care este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea in legatura cu care s-a pronuntat. Cererea de completare se va judeca separat, si de urgenta, de catre aceeasi instanta care a pronuntat hotararea a carei completare o cereri, nicidecum impreuna cu recursul, care se va judeca de catre instanta superioara celei care a pronuntat hotararea. Partea adversa va putea face recurs si impotriva hotararii de completare a hotararii initiale.
in conditiile in care hotararea este atacabila cu recurs, promovati recurs impotriva acesteia doar in ceea ce priveste acordarea cheltuielilor de judecata.
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.
Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra cheltuielilor de judecată nu poate fi îndreptată pe calea procedurii reglementată în art.281 C.proc.civ. . Potrivit actualei reglementări, partea interesată poate solicita completarea hotărârii, în temeiul art.2812 C.proc.civ.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Cine plateste cheltuielile de judecata? giovana giovana sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de ... (vezi toată discuția)
Lamurire si completare dispozitiv adriana.chiritescu adriana.chiritescu Am un caz: Am castigat in instanta un proces la tribunal si mi se comunica hotararea. In hotarare constat ca instanta de judecata imi acorda cheltuieli de ... (vezi toată discuția)