avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinerea fiului major care isi alege sa studieze o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinerea fiului major care isi alege sa studieze o facultate in strainate

Am un fiu major (18 ani) a terminat bacalaureatul cu bine, refuza sa studieze in romania, dar s-a inscris la o universitate din america motivand ca primeste bursa de 95%. El urmeaza sa plece la inceputul lunii septembrie in SUA.
Acest baiat ne amenintza ca ne va da in judecata pentru dreptul de intretinere al majorului pentru ca este student. Putetzi sa ne spunetzi va rog in ce masura exista o clauza legala in formularea acestuia?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:17, 30 Iulie 2008
Pensia de intretinere se datoreaza de parinti copilului pana la varsta de 18 ani, iar daca aceasta alege sa-si continue studiile pana la terminarea studiilor, insa nu mai tarziu de varsta de 26 ani.
Daca fiul dvs. a ales sa studieze in America, foarte bine, insa legea va va obliga sa-i platiti pensie de intretinere doar in functie de nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati si nu in functie de facultatea pe care o urmeaza el.
In rest...pacat ca nu mai exista recunostinta pentru parintii care ne cresc si ne ajuta neconditionat.
Mult succes.
Din pacate, cunosc si alte cazuri de copiii care nu au dfost sustinuti de parinti in facultati ca nu era ce voiau acei parinti...
Copiii cresc si trebuie sa-i sustinem in deciziile lor si nu sa-i obligam sa traiasca dupa propriile preferinte.
Da, acei copii au obtinut pana la 25% din veniturile fiecarui parinte.

:offtopic: Referitor la mesajul anterior, Alina, daca ai putea sa-mi explici exact unde a gresit copilul asta ca a vrut altceva pentru viata lui decat ai vrut parintii si cum anume iti pare ca e sustinut neconditionat?
Mie imi pare ca tocmai pentru ca nu face scoala in tara sunt parintii suparati pe el... ca si cum nu i-ar da niciun credit ca va decide bine pentru el...
In plus, nu m-as mira chiar din supararea asta sa derive refuzul de intretinere... :(
Greseala nu consta in faptul ca vrea sa studieze in strainatate. Bravo lui. Din punctul meu de vedere greseala este ca nu si-a facut parintii sa inteleaga ca asta e cel mai bine pentru el. Iar faptul ca iti dai parintii in judecata pentru pensie, mie personal nu mi se pare cel mai frumos lucru. Sa nu uitam ca totusi are 18 ani si daca e chiar asa de neinteles se poate intretine si singur.Oricum pensia fixata de 25% din veniturile parintilor, in Amerca, este aproape nimic. Gestul lui conteaza. Garantat dupa asta se vor rupe toate relatiile cu parintii. Oare merita?
Parintii oricum ne ajuta neconditionat, intotdeauna (este parerea mea) chiar daca nu sunt de acord cu deciziile noastre (vorbeam in general despre ajutorul neconditionat, nu la speta de fata ).
ConstantaG a scris:
s-a inscris la o universitate din america motivand ca primeste bursa de 95%. El urmeaza sa plece la inceputul lunii septembrie in SUA.

Va rog sa ii transmiteti felicitarile mele! E mare lucru sa obtii bursa macar 50% in SUA, daramite 95%! Cat despre alegerea facultatii, din nou il felicit. Sansa ca dupa facultate sa fie pregatit pentru "restul vietii" e mult mai mare acolo decat aici. La fel sansa ca profesorii sa fie adevarati dascali iar nu doar papusi de paie care sa ceara studentilor sa memoreze.

Cred ca ar trebui sa va ganditi ca este decizia lui, pentru viitorului lui. Chiar daca v-ati fi dorit sa ramana langa dumneavoastra, lucru de inteles pentru un parinte, trebuie sa ii acceptati decizia si sa il sprijiniti. Tot ca un parinte. Daca nu, actiunea de care va spunea fiul dvs are foarte mari sanse de reusita. Legea va impune sa il intretineti daca isi continua studiile, fara sa mentioneze unde, aspect care de altfel e irelevant.

hornea alina a scris:
Din punctul meu de vedere greseala este ca nu si-a facut parintii sa inteleaga ca asta e cel mai bine pentru el.

Oare? Nu cumva ar trebui sa punem problema invers? Nu cumva parintii ar trebui sa fie cei intelepti?

Iar faptul ca iti dai parintii in judecata pentru pensie, mie personal nu mi se pare cel mai frumos lucru.

Nici faptul ca parintii pun mai presus un aspect financiar nu e frumos. Pana la urma, daca stam sa ne gandim cine a facut primul gest urat cred ca viitorul student sta bine...

Sa nu uitam ca totusi are 18 ani si daca e chiar asa de neinteles se poate intretine si singur.

Si ce conteaza asta? Intretinerea se datoreaza peste 18 ani tocmai pentru ca studiaza, nu se intretine singur. Daca am merge pe rationamentul tau, numai bogatii ar mai face facultate, nici nu vreau sa incepem discutia asta!

Oricum pensia fixata de 25% din veniturile parintilor, in Amerca, este aproape nimic.

De unde stii?

Gestul lui conteaza. Garantat dupa asta se vor rupe toate relatiile cu parintii. Oare merita?

Asa cum conteaza si gestul parintilor. Sa te vezi nesustinut de parinti intr-un moment asa important cu siguranta rupe legaturile, chiar daca nu se ajunge in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
Este punctul MEU de vedere. Aveti un alt sfat de dat doamnei.?..foarte bine! Nu inteleg de ce trebuie insa sa sariti pe mine si sa disecati tot ce spun. Nu asta era scopul acestui site. Sa ne demonstram unii altora ca suntem mai destepti...ci sa dam un sfat si o opinie juridica celor care au nevoie. Sau poate ma insel eu ???:-/.

Alte discuții în legătură

Buna ziua , eu sunt parinte care am platit pensia alimentara ... hogabi hogabi Buna ziua , eu sunt parinte care am platit pensia alimentara pentru un copil care a facut doua facultati dar nu a dat licenta pot sa il dau in judecata pentru ... (vezi toată discuția)
Invatamant (probleme cu invatatoarea) ContSters172400 ContSters172400 Buna seara, Este ok daca ascund un reportofon in ghiozdanul copilului (fara stirea lui) ca sa aflu ce se intampla cu adevarat in clasa? Copilul meu, care ... (vezi toată discuția)
Intrerupere acordare pensie alimentara de intretinere angela0011 angela0011 Buna dimineata ! Care este procedura pentru intrerupere acordare pensie intretinere tinandu-se cont ca facultatea este de 3 ani iar anul universitar se ... (vezi toată discuția)