avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinerea fiului major care isi alege sa studieze o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinerea fiului major care isi alege sa studieze o facultate in strainate

Am un fiu major (18 ani) a terminat bacalaureatul cu bine, refuza sa studieze in romania, dar s-a inscris la o universitate din america motivand ca primeste bursa de 95%. El urmeaza sa plece la inceputul lunii septembrie in SUA.
Acest baiat ne amenintza ca ne va da in judecata pentru dreptul de intretinere al majorului pentru ca este student. Putetzi sa ne spunetzi va rog in ce masura exista o clauza legala in formularea acestuia?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:17, 30 Iulie 2008
ConstantaG a scris:
avem de a face cu un avocat care a studiat drepul romanesc in strainatate(!?)

Nu stiu de unde ati tras concluzia asta, am spus foarte clar ca am studiat SI in strainatate, nicidecum nu am lasat sa se inteleaga ca am invatat numai acolo sau ca a fost vorba de drept romanesc. Sper ca nu in toate discutiile trageti concluzii asa pripite...

pe de alta parte, legea romana, articolul 82, mi se pare, este de pe vremea vechii dictaturi, si deci aceste probleme nu se puteau pune in acea societate.

Cum nu? Problema este obligatia de intretinere datorata de parinti copiilor majori care isi continua studiile, ceea ce exista de foarte multa vreme. Ca vreti dvs sa distingeti in functie de UNDE se urmeaza aceste studii e alta problema, insa intinderea obligatiei parintilor e aceeasi indiferent de facultate.

Personal cred ca este o conseciinta speculativa a legii romane, si ca nu exista inca un precedent.

Sincer nu inteleg. Cine speculeaza ce? Chiar credeti ca vreo lege pe lumea asta ar face distinctie intre copiii care urmeaza ce facultate vor parintii si copiii care urmeaza ce facultate vor ei? De ce nu vreti sa acceptati ca indiferent unde se duce fiul dvs aveti aceeasi obligatie legala? Asa cum sentimentele unui parinte nu ar trebui sa difere in functie de distanta, tot asa si obligatia de intretinere e identica.

Suntem confruntati cu conseciinte mult mai serioase

Care, doamna? Ca va raneste pe dvs? Ca pune mai presus ce vrea el decat ce vreti sa alegeti dvs in locul lui? Imi pare rau, astea nu sunt aspecte care sa fie avute in vedere de lege si e foarte bine asa.

Iar un major apt de munca, care poate sa studieze la fel de bine in romania, dar care vrea sa fuga de acasa si nu se intereseaza in egoismul lui de ceea ce lasa in urma si care se crede indreptatit sa-si cheme parintii in fata legii, primeste felicitari....

1. e dreptul lui sa aleaga unde studiaza iar parintii nu au posibilitatea legala de a-l cenzura. Daca acceptati acest lucru macar tot iese ceva din aceasta discutie.
2. nu stiu de ce ziceti dvs ca vrea sa fuga de acasa... o fi sau nu asa nu e o chestiune de discutat pe forum si nu e relevanta pentru discutie.
3. considerati egoism faptul ca isi vede de viata lui, ceea ce pe mine sincer ma dezamageste. Nu intru in detalii pentru ca nu e nici pe departe o discutie juridica. Va spun insa ca personal consider ca faceti o mare greseala si imi permit sa va intreb doar ce veti face cand o sa vrea sa se insoare cu o fata pe care nu o placeti. Il veti considera si mai egoist, nu?
4. nu numai ca se crede indreptatit, chiar ESTE indreptatit sa ceara ceea ce i se cuvine in temeiul legii de la parinti.

Va doresc ca nu cumva sa ajungeti intr-o asemenea situatie cu copiii dvs.

Eu una nu am cum, pentru ca voi respecta intotdeauna alegerile lor.

Sa vedeti ca propriul copil nu tine cu familia, ci din contra este cel care isi acuza familia.

Copilul nu este dator sa faca numai cum vreti dvs, cred ca asta intelegeti prin "a tine cu familia".

Eu sunt un parinte, care nu are nimic mai mult de pierdut decat acest fiu.

Nu este al dvs ca sa-l puteti pierde. Nu e un animal de companie ci un adult care ia decizii pentru propriul viitor.

Daca el da dovada ca isi v-a chema parintii in judecata pentru "drepturile sale ocrotite de lege", are cele mai mari sanse sa castige. Dar in definitiv ce a castigat el? Doar un proces! Dar asta nu-l face cu nimic mai bun in ochi parintilor, ci din contra, i-a pierdut de prieteni.

Chiar credeti ca daca se ajunge aici se pune problema de prietenie? Un copil care primeste asemenea atitudine din partea parintilor credeti ca vede ceva bun in acesti parinti? Sau asta nu va intereseaza? In toata discutia asta niciodata nu il puneti pe el in centrul discutiei, desi el este centrul discutiei... Peste tot vorbiti de dvs si de parinti, sau de cum vad parintii un asemenea renegat. Mai ganditi-va, pierdeti din vedere adevarata problema.

Nu sunt cumva copiii care au de primit ceva mai mult dela parinti decat o "intretinere legala", o mostenire de exempu?

Aici sincer sunt siderata! Ce treaba are mostenirea cu relatiile care se stabilesc intre membrii familiei cat traiesc, doamna, ca nu mai inteleg! Daca dvs irositi tot ce aveti si apoi muriti, copiii nu primesc nimic oricat v-ar fi facut pe plac inainte, sunt doua lucruri care nu au legatura. Copiii nu "au de primit" mosteniri, succesiunea pur si simplu se intampla daca autorii nu fac testament in sens contrar. Cumva considerati ca vreun copil va datoreaza ceva pe timpul vietii dvs in considerarea averilor pe care o sa i le lasati?

Gasiti normal ca acestia trebuie incurajati in nerusinarea de a-si chema parintii in tribunal?

Da, doamna. Tot asa cum incurajez nerusinarea ca cei care au de primit sume de bani de la diversi debitori sa ii cheme pe acestia in judecata. Tot asa cum incurajez in general nerusinarea ca fiecare sa isi caute dreptatea in instanta daca nu se poate altfel. Or in cazul de fata refuzati sa vedeti ca dvs incercati sa va nesocotiti o obligatie atat morala cat si legala, dupa care tot pe cel caruia legea ii acorda dreptate il faceti nerusinat! Si vreti sa-i fiti prietena?!? Cu ce doamna? Cu vorbe de ocara si cu ultimatumuri ca ori face cum vreti ori nu il intretineti? Pai atunci cum puteti cere altceva decat "nerusinare"?

Chiar daca fiul are dreptate in fata legii credeti cumva ca va mai avea vreodata dreptate in fata acelor parinti pe pe care ia umilit prin tribunale?

Ma indoiesc ca il va interesa prea curand. Din nou va puneti numai pe dvs in discutie, cum spuneam. Chiar nu va intereseaza cum va vede el pe dvs? Cum se simte el respins in aceasta situatie? Ce are el de spus despre atitudinea dvs? V-ati intrebat vreodata daca pentru el sunteti parinti?

Imi pare rau pentru mesajul foarte agresiv si cvasi-nejuridic, sunt convinsa ca va va deranja si sper ca pe viitor macar ma voi abtine de asemenea remarci.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
Ati fost agresiva asa cum singura recunoasteti, aici macar ca putem fi de acord. Intradevar ati cam iesit din sfera juridica a problemei, ceea ce ma face sa cred ca judecati mai mult cu inima. ( Ce sa mai cred ca atunci cand eu va spun cu durere ca nu sunt decat o mama care nu are nimic mai mult pe lume de pierdut decat acest fiu iar dvs imi raspundeti ca el nu este animal de companie ??!) Cel putin sunt multumita ca am vazut care este parerea dvs, ceea ce inca odata ma intareste in convigerile mele sa nu ma las amenitata de fiul meu asa de usor. Este liber sa-si faca viitorul unde doreste el si indiferent de opinia dvs. pe care o respect. Am si eu insa opinia mea: nu voi sustine acest tanar in ideea de a studia in strainatate.Il voi sustine sa studieze in romania. Asta nu este egoism doamna sa stiti. Si eu am o a doua diploma in strainatate. Personal nu sunt convinsa de superioritatea ei si nici de calitatea profesorilor straini. Pot sa va intreb ce ati mai studiat pe langa avocatura in strainatate si ce va retine totusi in avocatura, atunci cand o diploma din strainatate este chiar dupa parerea dvs superioara?
Sincere felicitari pentru remarcile dvs, altfel nu as fi stiut ca in salile de judecata din romania pot exista persoane care pun problema si in felul dvs. Sa sititi si ca sa fiu sincera cu dvs, va mai spun inca odata lipsita de reprosuri, ca mi-ati facut un mare serviciu.
Hai sa ma bag si io in seama... ca unul care a bantuit destul pe la universitati... atat in tara cat si in strainatate..
In general diplomele eliberate nu sunt neaparat mai bune, daca sunt eliberate in strainatate... insa de regula produc o impresie net superioara (acu`depinde si de unde provin, pentru ca una este sa provina de la Harvard si alta de la o universitate de care nu a auzit nimeni...)
Insa in general calitatea invatamanutului superior este in strainatate mult mai buna.. si asta nu pentru ca profesorii straini sant mai destepti ci pentru ca ei isi fac meseria pentru care sunt platiti...
Ei nu fac cum fac majoritatea profesorilor din universitatile romanesti (ma refer in principal la facultatile de drept) care sunt titulari de catedra la x universitati.. asa incat in afara de a citii niste cursuri vechi de secole nu fac mare lucru...
In romania s-a renuntat demult la calitate in favoarea cantitatii... iar faptul ca exista studenti si absolventi buni, nu se datodoreaza nicidecum sistemului ci unor persoane izolate (mai exista si profesori la care se poate spune fara nici o retinere: Jos palaria!, insa din pacate se pierd in masa mediocritatii).. si mai ales acelor absolventi care au priceput mai devreme sau mai tarziu ca scopul invatamantului superior nu este de a obtine o diploma ci de a invata.. sau mai bine zis de a studia (ca d-aia-s studenti)

Iar studentii care au avut sansa sa studieze cel putin un semestru in strainatate s-au intors mult mai bogati, nu atat in ceea ce priveste cunostintele (se pot obtine si din carti) cat mai ales cunosc alte sisteme si au vazut ce inseamna calitate si performanta...
Asa ca una peste alta... daca chiar doriti binele acelui copil incurajati-l in studiul in strainatate daca el poate face asa ceva, pentru ca nu este decat spre binele lui... indiferent daca ulterior va lucra in Romania sau in strainatate...
Altminteri... evident ca este trist cand se ajunge la procese intre parinti si copii, inidiferent de cine e vinovatul...
Sper ca atat parintii si copii sa aiba suficienta minte incat sa nu strice relatiile intre ei din cauza asta...
Cred ca subiectul si-a consumat substanta si deja suntem demult pe langa drept...
Cred ca e inutil sa explicam in zeci de forme de ce, daca un copil vede ca parintele se pune pe sine inaintea lui, invata sa faca la fel.
Evident ca se simte nedreptatit, ca a actionat asa cum a fost invatat: a facut ce-i mai bine pentru el. Asa a vazut ca face mama, asa a facut si el si nu intelege: cum adica a gresit? Ca la mama parea ca era bine cand proceda asa... :(

Copilul ala l-ati pierdut din momentul in care ati uitat sa-l sustineti... ca va da in judecata si va ia banutii sau ca merge si munceste 8 ore pe zi pe langa cele 6 in care are cursuri si cele 4 pe care le sta la biblioteca... nu mai conteaza! El e demult pierdut! :wave:
Ideea actuala e daca va pierde si el pe dv., dar credeti ca pentru el mai are importanta? Ca si cum as pierde eu o persoana care m-a nedreptatit... aleluia!
Sa va piarda el pe dv. insa e important pentru dv. sa nu se imtample... asa cum spunea Andreea, mereu dv.! Ca pentru el nu mai conteaza!
Si-l acuzati pe bietul copil ca, distrus deja ca parintii nu-l sustin, simtind ca i-a pierdut... face demersuri ca, in tristetea acestui fapt, sa se poata intretine! :surrender:
El nu mai pierde nimic prin acest demers! El castiga ce mai poate castiga! Ca un sinistrat care, vazandu-si casa sub ape, mai aduna o vaza ori un alt obiect... sa mai salveze cate ceva, chiar daca marea parte a pierdut-o!
El deja a pierdut maximul cand i-ati spus ca nu-l sustineti. :((

Dv. sunteti la jumatatea vietii si doriti sa iasa lucrurile asa cum va convin... el e la inceputul vietii si doreste sa iasa lucrurile cum ii convin...
Dv. ar trebui sa fiti mai inteleapta, sa lasati de la dv., dar nu faceti asta si-i cereti lui sa renunte nu la jumatate din viata la cat ati renunta dv., dar la toata viata lui! :O Nici mai intelegatoare ca el nu va dovediti, nici nu pareti ca ati renunta pentru el, atunci el unde sa vada ca merita sa lase pentru dv.?

Legea in baza careia se datoreaza pensia majorului nu este o lege veche, nu stiu la ce art. 82 din ce lege va referiti, dar legea este una actuala, modificata in mod repetat dupa '89; inainte se datora pensia pana la maxim 25 de ani, azi se datoreaza pana la maxim 26. :)
Legea s-a adaptat astfel la noile cerinte ale societatii cand tinerii urmeaza aproape obligatoriu cursuri de perfectionare, masteruri etc., actualizand astfel legea la vremurile pe care le traim.
Nu, nu este o lege invechita.
In plus, copilului caruia i-a decedat un parinte ii plateste statul partea de intretinere in numele acelui parinte pana la absolvire... Astfel ca, prin orice mijloace, sa ne desteptam prin scoli...
J H a scris:
Iar studentii care au avut sansa sa studieze cel putin un semestru in strainatate s-au intors mult mai bogati, nu atat in ceea ce priveste cunostintele (se pot obtine si din carti) cat mai ales cunosc alte sisteme si au vazut ce inseamna calitate si performanta...

Foarte adevarat! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , eu sunt parinte care am platit pensia alimentara ... hogabi hogabi Buna ziua , eu sunt parinte care am platit pensia alimentara pentru un copil care a facut doua facultati dar nu a dat licenta pot sa il dau in judecata pentru ... (vezi toată discuția)
Invatamant (probleme cu invatatoarea) ContSters172400 ContSters172400 Buna seara, Este ok daca ascund un reportofon in ghiozdanul copilului (fara stirea lui) ca sa aflu ce se intampla cu adevarat in clasa? Copilul meu, care ... (vezi toată discuția)
Intrerupere acordare pensie alimentara de intretinere angela0011 angela0011 Buna dimineata ! Care este procedura pentru intrerupere acordare pensie intretinere tinandu-se cont ca facultatea este de 3 ani iar anul universitar se ... (vezi toată discuția)