avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinerea fiului major care isi alege sa studieze o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinerea fiului major care isi alege sa studieze o facultate in strainate

Am un fiu major (18 ani) a terminat bacalaureatul cu bine, refuza sa studieze in romania, dar s-a inscris la o universitate din america motivand ca primeste bursa de 95%. El urmeaza sa plece la inceputul lunii septembrie in SUA.
Acest baiat ne amenintza ca ne va da in judecata pentru dreptul de intretinere al majorului pentru ca este student. Putetzi sa ne spunetzi va rog in ce masura exista o clauza legala in formularea acestuia?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:17, 30 Iulie 2008
Sfatul juridic e foarte simplu si s-a dat de la bun inceput:copilul are dreptul la intretinere chiar daca face facultatea inafara tarii. Nu e vorba de cine e mai destept, ci despre conceptii exprimate public, cum ar fi "pacat ca nu mai exista recunostinta pentru parintii care ne cresc si ne ajuta neconditionat". Genul asta de remarca poate induce in eroare cititorul asupra corectitudinii obligatiei impuse de lege, si asta e singurul motiv pentru care discutam in contradictoriu. Nu a sarit nimeni pe tine, si noi avem puncte de vedere ;)
Ma-am lamurit. Multzumesc. Spuneti-mi va rog cum se interpreteaza fraza: "Majorul trebuie sa faca dovada studiillor care le urmeaza pentru a obtine intretinerea..."
Deasemenea vreu sa va mai intreb despre aplicabilitatea legii romane in afara granitelor statului romenesc. Cine este competent sa judece aceasta problema, statul romana sau statul american?
Se va prezenta un inscris din care sa rezulte ca urmeaza acea facultate.Aceasta va fi dovada.Va trebui tradusa in limba romana si legalizata.
Statul roman va judeca cererea si nu statul american.

avocat Claudiu Lascoschi
Multzumesc. Noi parintii suntem defapt confruntati cu indoiala ca acest baiat s-a inscris la acea facultate.
Este cumva obligat sa prezinte aceasta dovada doar in fata justitiei sau si in fata parintilor.
Cum suntem noi siguri ca el nu ne minte? Cu el nu se mai poate discuta deloc, pentru ca se fereste de noi.
Daca a fost admis trebuie sa aiba scrisoarea de admitere trimisa de facultatea respectiva (macar electronic). Ii puteti cere dovada admiterii, dar pe de alta parte el nu e obligat sa v-o prezinte. Daca se ajunge intr-adevar la litigiu inseamna ca totusi are pe ce se baza in pretentiile sale si va aduce in fata instantei dovada admiterii. Macar atunci si tot veti avea o certitudine.

Alte discuții în legătură

Buna ziua , eu sunt parinte care am platit pensia alimentara ... hogabi hogabi Buna ziua , eu sunt parinte care am platit pensia alimentara pentru un copil care a facut doua facultati dar nu a dat licenta pot sa il dau in judecata pentru ... (vezi toată discuția)
Invatamant (probleme cu invatatoarea) ContSters172400 ContSters172400 Buna seara, Este ok daca ascund un reportofon in ghiozdanul copilului (fara stirea lui) ca sa aflu ce se intampla cu adevarat in clasa? Copilul meu, care ... (vezi toată discuția)
Intrerupere acordare pensie alimentara de intretinere angela0011 angela0011 Buna dimineata ! Care este procedura pentru intrerupere acordare pensie intretinere tinandu-se cont ca facultatea este de 3 ani iar anul universitar se ... (vezi toată discuția)