avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Societatile comerciale si dreptul
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Societatile comerciale si dreptul

Buna ziua! Se poate crea o societate comerciala avand ca obiect de activitate, o activitate in domeniul dreptului sau cat mai apropiat de acesta??
Iulian81 a scris:

Daca sunt interzise atunci de ce inca exista atatea SRL-uri pe 6910 ??


Incerc sa dau un raspuns.
1. Societatile comerciale s-au constituit dupa 1990 si inainte de 2006.
2. De la o vreme (nu stiu de cand) avocatii au obligatia virarii a 10% din onorariu in ceva asociatii juridice
3. O firma comerciala probabil ca nu poate fi obligata la asa ceva. Atunci avocatul este doar salariat, firma nu poate fi obligata sa devina membra aasociatiei juridice deci nu plateste nimic.
4. Prin decizia din 2006 se interzice constituirea de astfel de societati noi.
5. Nu exista probabil calea legala care sa impuna desfiintarea firmelor existente, sau intra in contradictie cu alte legi. Probabil ca au fost constituite si de juristi deosebit de experimentati care sunt unsi cu toate alifiile si stiu cum sa se apere.

Astfel ramane situatia existenta. Noi nu se mai infiinteaza, iar cele vechi isi pot continua activitatea.
Parca miroase un pic cu chestia aia cu egalitatea (unii sunt mai egali).

Totul este doar o prezumtie, in cazul in care informatiile prezentate pana acum sunt complete si corecte. Poate mai exista si alte informatii
Deci avocatii au voie sa intreprinda activitati juridice dar nu pot sa fie administratori de societati comerciale, iar consilierii au voie sa aiba firma dar nu au voie sa ofere consultanta... este suuuuper clar! :O

Atunci cine mai foloseste codul acela pentru activitati de asistenta juridica??

Iulian81 a scris:

Deci avocatii au voie sa intreprinda activitati juridice dar nu pot sa fie administratori de societati comerciale, iar consilierii au voie sa aiba firma dar nu au voie sa ofere consultanta... este suuuuper clar! :O

Atunci cine mai foloseste codul acela pentru activitati de asistenta juridica??




Nu acesta ar fi ideea.
Precum am observat nu este vorba de o lege ci Hotararea ICCJ
Pentru cei ce practica meseria de avocat , notar, etc in calitate de liber profesionist, exista obligatia inscrierii intr-o asociatie profesionala. Lucru valabil si in alte tari.
In conditiile in care sunt angajati, salariatii ai unor societati comerciale, aceste persoane nu mai pot fi obligate sa intre in asociatia profesionala respectiva.
Societatea respectiva cu obiectul de activitate descris nu poate fi nici ea obligata sa intre in asociatie.
Asfel societatea presteaza serviciile juridice, iar juristi sunt doar salariati. . Nu este important cine este administrator sau asociati, desi de regula sunt tot juristi.
Cum am spus in alte tari acest lucru este posibil, dar si acolo este mai complicat decat o simpla asociere a mai multor avocati intr-o societate civila (fara personalitate juridica)
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
kappauser, utilizator
Dar in cazul in care un intreprinzator doreste sa deschida o societate comerciala de consultanta nu neaparat in domeniul dreptului, poate sa includa si acest domeniul in activitatea sa ( CAEN 6910 ) angajand un avocat sau consilier juridic sau binenteles mai multi pentru asistenta si consultanta juridica a altor persoane juridice?

da va invartiti si iar invartiti si tot nu faceti nimic practic, legea permite sa faci activitati specifice persoanelor fizice si juridice adica consumatorii dar fara sa faci ce face o profesie libera, e foarte simplu: daca nu vrei sa fi avocat nu faci ce face un avocat, idem expert contabil, idem medic in rest poti face orice ai indemanare dar FURT INTELECTUAL NU.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
ovidiu7676, utilizator

Alte discuții în legătură

Mediator si pfa mitan1989 mitan1989 am un pfa cu activitate de consiliere financiara caen 7022,am urmat cursurile de mediator, intrebare--------la registrul comertului mi s-a spus ca nu pot fi ... (vezi toată discuția)
Tarife traduceri lucry lucry tocmai am obtinut autorizatia de traducator pt limbile engleza si franceza, insa nu stiu ce preturi se practica in acest domeniu ca si PFA???? Ma poate ajuta ... (vezi toată discuția)
Inregistrare consilier juridic la registrul comertului Simona Popa Simona Popa Buna ziua, Am o nelamurire cu privire la care nimeni nu m-a putut lamuri pana acum. Aşa ca, am rugamintea la Dvs., daca ştiti, sa ma luminati şi pe mine. ... (vezi toată discuția)